Kultúra helyett felújítás

A Magyar Kormány március 11-én rendelte el a koronavírus-járvány miatt a vészhelyzetet. A XV. kerületi önkormányzat pedig másnaptól, március 12-től lezárta a helyi kulturális intézményeket a nagyközönség előtt.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

A kerületi intézmények dolgozói ezt követően néhány hétig még bejártak, és háttérmunkálatokat végeztek, ám április 1-től már a munkatársak előtt is zárva vannak, a létesítmények a programokat online sugározzák.

– Ez alól csak a karbantartási munkálatok kivételek – tudtuk meg Bezerédi Erikától, a Csokonai Kulturális Központ vezetőjétől. – A helyzetet kihasználva több intézményünkben is kisebb munkálatok folynak. Így többek között az Újpalotai Szabadidő Központban és a Kozák téri Közösségi Házban is festés zajlik. Az egyetlen nyitva levő intézményben, a Csokonai Művelődési Házban pedig a raktárat rendezzük, illetve gazdasági selejtezést végzünk. Ez mind olyan munkálat, melyre normál működés mellett nemigen lenne lehetőségünk – mondta Bezerédi Erika.

Természetesen a fenti munkálatok az egészségügyi előírások nagyfokú betartásával és minimális létszámmal zajlanak. A járványhelyzet azonban éppen a programokért felelős művelődésszervezőket készteti a legnagyobb passzivitásra és ezzel együtt kreativitásra.

– A vészhelyzet elrendelését követően volt egy olyan elképzelésünk, hogy a szabad kapacitásainkat olyan koncertek, előadások szervezésére fordítsuk, melyekről felvétel készülne, és amelyeket online lehetne követni a közönségünknek. Erre lett volna igény a művészek részéről, és nagy valószínűséggel a törzsközönségünk is örömmel vette volna, ha legalább online megmarad a kapcsolata velünk. Ám a járványhelyzet súlyosbodása és a védekezés szigorítása felülírta szándékainkat, így ezeknek a terveknek a megvalósításával meg kell várnunk, amíg az egészségügyi helyzet javulni kezd, egyelőre csak kisebb programokat irányítottunk át virtuális térbe – tette hozzá Bezerédi Erika.

Comments are closed.