Külterületek védelmezői

A XV. kerület 2011-ben lépett be a Rákosmenti Mezei Őrszolgálatot Fenntartó Társulásba, mely a külterületek védelmét szolgálja. A XVI. kerületi székhelyű szervezet mezőőröket delegált a X., a XV., a XVII. és a XVIII. kerületbe, akik ott járőrszolgálatot láttak el. A helyi vezetés azonban 2020. nyarán úgy döntött önállóan hatékonyabb a XV. kerületi mezőőrök munkája, így kiléptek az együttműködésből.

– Az önkormányzati mezőőrök az Önkormányzati Rendészethez kerültek – mondta Homa Gabriella, a rendészek vezetője. – A cél az, hogy négy, saját mezőőrök a segédfelügyelők  közreműködésével a hét minden napján 7 – 19 óra között szolgálatot lásson el külterületeinken.

Az első két önkormányzati mezőőr január 4-én állt munkába.  Ők korábban a társulásban dolgoztak a XV. kerület külterületein, így kiváló helyismerettel rendelkeznek. Melléjük érkezett február 15-én egy harmadik kolléga, de a negyedik hely egyelőre még betöltetlen. A mezőőrök március elején átvették az önkormányzat által rendelkezésükre  bocsátott  új Suzuki Vitara személyautót és hamarosan az új egyenruhák is megérkeznek a számukra.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Legfontosabb feladatuk az illegális hulladékok lerakásának megakadályozása, melyre a mezőőr helyszíni bírságolási jogkörrel rendelkezik. Emellett a vadállományt, illetve az erdőket és ültetvényeket is szemmel tartják.  A külterületeken a tudomásukra jutott bűncselekmények esetében a rendőrséget haladéktalanul értesítik.

Az önkormányzati mezőőrök február eleje óta nagyon aktívak. Több alkalommal kellett már szemetelés miatt helyszíni bírságot kiszabniuk. Nemrégiben pedig a közterület-felügyelők közreműködésével egy tettenérésük is volt: a Rákospalotai határút – Szilas-patak találkozásánál egy nő éppen zöld hulladékot pakolt le, amiért a helyszínen feljelentették.

Március elején pedig, a Szilas-patak partján lévő egyik ingatlan tulajdonosa akarta szabályellenesen elégetni a zöld hulladékát, amit még azzal is tetézett, hogy a területet őrizetlenül hagyta. Szerencsére az önkormányzati mezőőrök  éppen arra jártak, akik előbb megpróbálták maguk eloltani a lángokat, ám, mikor látták, hogy a tűz már meghaladta erejüket, azonnal értesítették a tűzoltókat. A gyors beavatkozásnak köszönhetően egy komolyabb tűzesetet sikerült megakadályozniuk.

 

Comments are closed.