Különleges oxyfák a parkolóban

Faültetés, Vékás Sándor, Dr. Matlák Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

Faültetés, Vékás Sándor, Dr. Matlák Gábor/Fotó: XV Média, Vargosz

Tizenöt rendkívül környezetbarát, úgynevezett oxyfát ültetett a Répszolg a polgármesteri hivatal Bácska utcai felújított ügyfélparkolójába. A növényeket képviselők ajánlották fel a kerület javára – mondta el Demeter János, a Répszolg ügyvezetője.
Az oxyfa mesterségesen keresztezett és klónozott, EU-s engedélyekkel rendelkező, hivatalosan bejegyzett növényfajta. Gyors növekedésű, lombhullató fa. Az ültetést követő hatodik évben elérheti a 16 méteres magasságot és a 25 centiméteres törzsátmérőt.
A gyors növekedéshez nagy mennyiségű szén-dioxidra van szüksége, ezért sok szén-dioxidot alakít át oxigénné. Karógyökere akár 9 méter mélyre is elér. A talaj mélyéről veszi fel a táp­anyagot, így más növények is megélnek mellette.
Gyökeréről regenerálódik, az első kivágást követően még 4-5 alkalommal újranő. Nagyméretű, 25–45 cm széles levelei vannak, a lombkoronája meghaladhatja a 10 méter átmérőt. Évente egyszer virágzik, gyümölcse tojás alakú. Rovarok és hernyók nem kedvelik. Strapabíró növény, jól tűri a szélsőséges időjárást, kevésbé jó adottságokkal rendelkező talajokban is megél.

Comments are closed.