Kullancsinvázió

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is kullancsinvázióra számíthatunk, hiszen az enyhe, csapadékos tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek.
A betegek mintegy 30 százalékában a súlyos kullancs-encephalitis betegség védőoltással megelőzhető, a ­Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. A kullancs-encephalitis elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű a napokban elkezdeni – hangzott el a Fővárosi Állat- és Növénykertben megtartott sajtóbeszélgetésen.
Tavaly volt a legtöbb jelentett Lyme-kóros eset Magyarországon 2013 óta: az OEK adatai szerint 2015-ben 1445 beteget regisztráltak. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetében 106 fertőzésről tudnak. A kullanccsal terjesztett vírusfertőzés veszélye szinte egész Európában fennáll, Magyarország a környező országokkal együtt közepesen fertőzött országnak számít.

Comments are closed.