Kukkolás a levegőből

Szakértők szerint az évtized legfontosabb technikai újdonságai közé tartozik a pilóta nélküli légi járművek megjelenése. Mivel ez a megnevezés elsőre nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű, eláruljuk, a drónokról van szó. Folyamatosan növekszik a számuk, sokan játszanak vele vagy hobbiból használják, de van, akinek munkaeszköz.  Mit tehetünk, ha a szomszéd nap mint nap rögzíti az életünket a magasból, kihez fordulhatunk a panaszunkkal? Dr. Bodolai László ügyvéd segített a kérdéseink megválaszolásában.

Ha a szomszédunk drónt használ és folyamatosan rögzíti a környezete életét, a rendőrségnél feljelentést tehetünk magánlaksértés és magántitok megsértése, illetve jogosulatlan adatgyűjtés miatt – tudtuk meg az ügyvédtől, és emellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz is lehet fordulni. Arra a kérdésre, hogy előfordult-e már, hogy pereskedni kezdtek ilyen ügyben, igenlő választ kaptunk Bodolai Lászlótól. Az elmúlt időszakban már volt büntetőeljárás személyes adatokkal való visszaélés és személyes adatok megsértése miatt is számos polgári peres eljárás indult.
Egyszerűbb lenne, ha már elkészült volna az átfogó magyar törvényi szabályozás a drónok használatával kapcsolatban, de ez még várat magára. Viszont a dróntulajdonosoknak kötelező úgynevezett légtérengedélyt kérniük a drón használata előtt a légügyi hatóságtól. Bodolai László hobbipilótaként annyit hozzátett, hogy a radarok is képesek észlelni ezeket a pilóta nélküli légi járműveket. Így ha bejelentés érkezik drónhasználatról, a hatóság tudja ellenőrizni, hogy kért-e a tulajdonos arra az időpontra és helyszínre engedélyt.
Tehát ha zavar minket a szomszéd drónja, fel tudunk ellene lépni. A szakember kifejtette: „a képmás és a hangfelvétel rögzítése is engedélyhez kötött, a Polgári Törvénykönyv személyiségi jogi része szabályozza ezt. Ilyen jogsérelemnél személyiségi jogi pert kell indítani, és sérelemdíjat is lehet igényelni.”

A címlapkép illusztráció.

Comments are closed.