Közösségi kukák lesznek a közterületeken

A XV. kerületi önkormányzat a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvánnyal közösen hat csikktartós köztéri kukát vásárolt, amiket forgalmas közterületeken raknak majd ki. Az akcióval egyrészt az utcák, terek tisztaságát célozták meg, másrészt a közösségi szerepvállalásra is fel kívánják hívni az emberek figyelmét.

– A hat kukával az a célunk, hogy minél több embert bevonjunk a közterületeink megtisztításába – monda Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester az első „közösségi” szemétgyűjtő avatásán.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Makai Ferenc, a közalapítvány elnöke hozzátette, hogy az első négy szemétgyűjtőt, melyből kettőt Újpalotán (a Fő tér és a vásárcsarnok mellett), egyet Rákospalotán (a szakrendelő előtt) és egyet pedig Pestújhelyen (ennek helyét még nem döntötték el) helyeznek el, már örökbe is fogadták. A négy jelentkező, a Palota Security Kft, a Pál Autóház, a RÁTE és az ÖTHÉT Egyesület az örökbefogadással azt is vállalta, hogy a négy kuka éves ürítésének a díját – 86 ezer forintot – biztosítani fogja. Ezért cserébe minden örökbefogadót feltűntetnek a saját szemétgyűjtőjén. A szeptember 18-i első közösségi kukaavatón a dr. Vass László Egészségügyi Intézmény előtt például a RÁTE Egyesület szemetesét adták át a nagyközönségnek.

A hat újonnan megvásárolt közösségi szemétgyűjtő közül kettőt a kerületi Gazdasági Működtetési Központ kapott használatba. Ezek úgynevezett mobilkukák lesznek, melyeket az önkormányzat szabadtéri rendezvényein vetnek be.

– Ez a hat kuka csak az első része a kampányunknak, a jövőben szeretnénk minél több közösségi szemétgyűjtőt elhelyezni a közterületeken – tette hozzá Makai Ferenc. – Ehhez keresünk partnereket, olyan cégeket, akik hajlandók lennének a köztisztaságra áldozni. Tőlük azt várjuk, hogy egyrészt a kukák költségét, másrészt azok ürítésének finanszírozását – ez nagyjából 240 ezer forintba kerül – is vállalják. Reméljük, ehhez a kezdeményezésünkhez találunk majd partnereket!

Comments are closed.