Közösségből a betegágyba?

Az ősszel újra elkezdődik a bölcsőde, az óvoda, az iskola, és a közösségben egyik gyerek fertőzi a másikat. Megelőzéssel azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat.

A fertőzések elkerülésére még mindig a legjobb megoldás a szappannal való alapos kézmosás. Tanítsuk meg a gyereket, hogy amint lehet, azonnal mosson kezet, hiszen a tömegközlekedési járműveken és a köztereken rengeteg kórokozó kerülhet a kezére, amik óhatatlanul is a szájában landolhatnak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A bélrendszert is érdemes felkészíteni probiotikummal, hiszen hasmenéssel, hányással járó betegségek sem ritkák ebben az időszakban. A cseppfertőzéssel terjedő felsőlégúti vírusok ellen talán a legnehezebb védekezni, azonban vitaminokban és tápanyagokban gazdag étrenddel kellőképpen felturbózhatjuk az immunrendszert.
A szülőknek gyakran kell orvosolniuk a fejtetvességet is, amit legkönnyebben a közösségben szerezhet meg a gyerek. A járvány főként kicsiknél fordulhat elő, de egyre gyakoribb az iskolák felsőbb osztályaiban is. Az Országos Epidemiológiai Központ arra hívja fel a figyelmet, ha nem fordítunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, úgy a fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat, melyet a modern készítményekkel is nehéz kiirtani. Ráadásul a család minden tagját érdemes egyidejűleg kezelni, mert az érintkezés miatt nagy a fertőzöttség esélye. Léteznek speciális megelőző samponok, hajpermetek, és az alapvető szabályokat is jó betartani: ne cserélgessék a gyerekek egymás között a sapkát, fésűt, és időről időre vizsgáljuk át a fejüket!

Comments are closed.