Közös ügyünk az utcák rendben tartása

Egy Kinizsi utcai lakó olvasói levélben nehezményezte, hogy amióta egyirányúsították az utcájukat, az egészségügyi intézménybe érkezők ott parkolnak. Ez pedig azzal (is) jár, hogy napi szinten kell takarítani a lakóknak az utcát, annyi a szétdobált hulladék.

A rendetlenséget fokozzák a közterületre ültetett vadalmafák is, amik szintén szemetet hagynak. A lakó ennek tükrében sérelmezte azt az önkormányzati felhívást, amiben a lakók takarítási kötelezettségeire hívták fel a figyelmet a járda, valamint a járda és a kocsiút közötti területeken.

A városgazdálkodási főosztály válaszában arra hívja fel a figyelmet, hogy a főváros köztisztaságáról szóló Fővárosi Közgyűlés rendelete szabályozza ezt a kérdéskört.

Mint írták, a Vass László egészségügyi intézménybe érkezők nem környezettudatos viselkedése miatt nagyon nehéz érdemben intézkedni. Arra a rendészeti osztályon nincs kapacitás, hogy egy közterület-felügyelő folyamatosan figyelje, ki mikor dob el szemetet. A területen szemeteseket raktak ki, melyet rendszeresen ürítenek.

A fákkal kapcsolatban azt írták, hogy  „10000 fát Budapestre” program a Fővárosi Önkormányzat projektje, melyet a Főkert munkatársai koordinálnak, a fafajták kiválasztás is az ő feladatuk. A közterületi fák fenntartása önkormányzati feladat, melyet a XV. kerületben a Répszolg Kft. munkatársai látnak el.

„Az önkormányzatnak a célja a figyelemfelhívás volt a jogszabályi előírásokra és arra, hogy az itt élőkkel együtt hatékonyabban tudunk tenni a kerület tisztaságáért. Megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy az utcában van-e mód több hulladékgyűjtő kihelyezésére, elősegítve ezzel a szemét gyűjtését, elszállítását. Egyeztetünk az egészségügyi intézménnyel az utcarész tisztán tartásában való részvételről” – írta a főosztály.

Kiemelték: az intenzívebb ellenőrzést azért vezette be az önkormányzat a kerületben, mert vannak olyan ingatlanok, ahol egyértelmű, hogy hónapok, sőt évek óta nem nyúltak az ott élők az ingatlan előtti közterülethez, pedig ez a kötelezettség nem új keletű. „A XV. kerületi önkormányzat a rendelkezésre álló eszközökkel, együttműködve az itt élőkkel mindent elkövet, hogy a kerület rendezett, élhetőbb legyen mindannyiunk számára” – jelezték.

Comments are closed.