Közös koszorúzás Bécsújhelyen

A testvérvárosi kapcsolatok kiemelkedő augusztusi eseménye volt a helyi horvátok és Donji Kraljevec tagjainak közös történelmi programja.

Muraközben, emlékévvé nyilvánították az idei évet Zrínyi Péter születésének 400. évfordulója alkalmából, mindemellett Zrínyi Péter és Frangepán Kristóf Ferenc kivégzésének 350. évfordulójára is emlékeznek az idén. Augusztus 10-én Donji Kraljevec testvér településünk és a XV. kerületi Horvát Önkormányzat közös koszorúzással róta le tiszteletét a hősök előtt. 

A megemlékezésen részt vett a XV. kerületi Horvát Önkormányzat elnöke Kuzma István, és Kuzma Istvánné képviselő. Horvátországi testvérvárosunk Dolnji Kraljevec polgármestere Miljenko Horvat és helyettese, Mladen Čavlek, a Csáktornyai építészeti iskola igazgatója, Damir Srnec és helyettese Krunoslav Bedi, a Csáktornyai Zrínyi Gárda egy tagja.

Kuzma István elmondta:  a találkozást Kópházára szervezték, majd közösen Bécsújhelyre utaztak az emlékhelyekre. A delegációt a horvát származású Herbert Gassner, nyugalmazott bíró és történész fogadta.

“A megemlékezést a Bécsújhelyi Katonai Akadémia templomában kezdtük, mely hajdanán a börtön épülete is volt. Rövid előadás után közösen imádkoztunk a kivégzettek lelki üdvért, majd gyertyákat gyújtottunk. Utána ünnepélyes beszédek keretén belül két helyszínen megkoszorúztuk a kivégzett hősök emlékműveit. Záró részként Gassner professzor Zrínyi Péter és Frangepán Kristóf kivégzése előtti végső óráiról tartott érdekes összesítést. Hazaérkezésünk előtt még a Soproni Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, Pájrity Ferenc fogadott minket egy kötetlen beszélgetésre”  – jegyezte meg Kuzma István.

Comments are closed.