Közös cél a kertészkedés

Immár négy esztendeje kertészkednek az újpalotai panelrengetegben 2014–2016 között létesített közösségi kertekben. Az öt kertben átlag 20-24, egyenként négy négyzetméteres ágyás van, melyek minden évben – a gondos kertészek munkája nyomán – megújulnak.

2106_KözössegiKertek_13small

Fotó: XV Média, Vargosz

– Mondhatnám azt is, hogy könnyű dolgunk van ezekkel a kertekkel – mondta Szögi Andrea, a Palota-15 Kft. ügyvezető igazgatója. – Az átadás óta gördülékenyen mennek a dolgok, nagyjából ugyanaz a közösség használja őket. Fluktuációról alig beszélhetünk, elenyésző a lemorzsolódók száma. Persze, apróbb problémák mindig akadnak, a kisebb rongálások, a locsolóvíz hiánya, a szivattyúk meghibásodása miatt szoktak keresni bennünket.
Az újpalotai közösségi kerteknek van egy-egy önkéntes gondnoka. Az ő feladata, hogy szervezze az adott kert közösségi életét. Többek között, hogy a közös finanszírozású munkák ellenértékét beszedje, illetve hogy a Palota-15-tel is tartsa a kapcsolatot. Ha azt tapasztalják, hogy valamelyik bérlő nem megfelelően használja az ágyását, illetve lemond a műveléséről, akkor azt is jelzik a fenntartónak.
– A bérlőkkel nem kötünk szerződést, hisz minden önkéntes alapon történik. Egy kulcsot kapnak, mellyel nyitni-zárni tudják a kertet – magyarázta az ügyvezető. – Az igénylések is hozzánk futnak be, és a neveket várólistán rögzítjük. Ha valamelyik kertben üresedés történik, akkor a listáról kapja meg valaki. De mivel nincs nagy mozgás a bérlőknél, ez a várakozási lista inkább nőni szokott. Jelenleg annyi igénylés futott be, hogy az már egy újabb kert kialakítását is indokolhatná.
Erre pedig néhány éven belül lehetőség nyílhat. A kerületi önkormányzat ugyanis pályázati forrásból szeretné felújítani a rákospalotai városközpontot, és a másfél milliárdos tervben két közösségi kert kialakítása is szerepel.

Comments are closed.