Középpontban az allergia

Folyamatosan emelkedik az allergiás, asztmás betegek száma Magyarországon, ezért is fontos, hogy minél többet tudjunk a betegségekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület és Hajdu László országgyűlési képviselő, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület alelnöke az önkormányzat támogatásával szervezte meg a parlagfűproblémával, a parlagfű elleni küzdelemmel foglalkozó I. környezet-egészségügyi akciónapot december 1-jén.

A téma fontosságára való tekintettel Németh Angéla polgármester köszöntőjében felajánlotta, hogy a jövőben akár rendszeresen vendégül látják a vándorrendezvénynek tervezett akciónapokat. A meghívott előadók közül dr. Endre László allergológus azokról a lehetőségekről beszélt, melyekkel mérsékelni lehet az allergiások tüneteit.
Az allergia tüneteit egyre többen ismerik fel, és már háromszázezer főnél is több asztmás van az országban, akiknek a száma minden évben emelkedik.

Dr. Endre László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Endre László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Endre László szerint a szénanátha elnevezés megtévesztő, mivel a szénára szinte senki sem allergiás, viszont a parlagfűvel egy időben virágzó feketeürömre sokan, ennek irtása mégsem kiemelten fontos. Emellett gondot jelenthet a házipor, a poratka, a füvek és fák virágpora, az állatszőr és a penészgombák. A kezelési módok felsorolásánál felhívta a figyelmet, hogy az önkezelés helyett inkább mindenki forduljon orvoshoz.
Elhangzott, hogy az allergia megelőzése érdekében vannak társadalmi és egyéni feladatok. Az előző csoportba tartozik a légszennyezettség csökkentése és az allergizáló gyomnövények ritkítása, az utóbbiakhoz pedig a tiszta, allergénmentes környezet kialakítása, a dohányzás mellőzése, probiotikum, halak, zöldség és gyümölcs fogyasztása, és el kell hagyni a felesleges antibiotikumokat.

Dr. Bacsa Judit/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Bacsa Judit/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Dr. Bacsa Judit gégész-allergológus kiemelte, hogy a légúti allergiák gyakran kapcsolódnak ételallergiával, saját tapasztalata szerint a tejfehérje-érzékenység okozhat halláscsökkenést gyerekeknél. A délelőtt többi előadása is az allergiáról szólt, a szemproblémáktól a háziorvos szerepéig körüljárták ezeket a kérdéseket a meghívott szakértők.

Comments are closed.