Közeleg a parlagfűszezon

A parlagfű pollenszezonja idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején indul. Az allergén gyomnövény fejlődésének az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvezett, ezért erős fertőzöttségre lehet számítani. A parlagfű virágbimbói néhány helyen már július elején kifejlődtek, a növény általában a 10-80 cm-es nagyságú – adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a földhasználóknak június 30-áig gondoskodniuk kellett a parlagfűmentesítésről, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartaniuk. Azok, akik nem tesznek eleget kötelezettségüknek, július 1-jétől 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthatnak.

Szintén július 1-jétől működik a Nébih Parlagfű Bejelentő Rendszere. Azok, akik parlagfűvel fertőzött területet észlelnek, a hivatal honlapján, pbr.nebih.gov.hu oldalon tehetnek bejelentést, amely az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jut el. Ha a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mailen, smsben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást is kap.

Comments are closed.