Közben gondolj csupa szépre!

Nincs mit tenni, a művészien illusztrált karácsonyi képeslapok lassan történelemmé válnak, átveszik helyüket a rövid sms-ek és az emailben küldött elektronikus ünnepi jókívánságok.  Hogy méltó versenytársak-e, azt mindenki maga döntse el. 

Emlékszem, amikor nagyapám több tucat karácsonyi lapot írt meg esténként a konyhaasztalnál, többször átnyálazta, nehogy egy kedves rokon vagy barát kimaradjon a címzettek sorából. A lapok ugyanúgy hozzátartoztak az ünnepekhez, mint a bejgli és a halászlé. Ha az emberiség történetét nézzük, a képeslapoknak nem jutott túl hosszú idő. 

Egy angol úriember, Sir Henry Cole nevéhez fűződik az első karácsonyi képeslap ötlete, aki a londoni Viktória és Albert Múzeum igazgatójaként dolgozott. 1843 decemberében nem maradt elég ideje, hogy levélben írjon üdvözleteket a barátainak, ezért úgy döntött, hogy üdvözlő kártyákat fog nyomtatni. Egy korabeli festő rajzai kerültek a kártyára, a kép egy háromtagú családot ábrázolt, akik a címzettre emelik poharukat. A központi kép mellett jó cselekedetekre buzdító jelenetek láthatók, amelyeken ételt és ruhát adnak a szegényeknek.

Európában a színes nyomtatás fejlődésével terjedt el széles körben a karácsonyi képeslap, az egyre növekedő forgalom miatt 1880-ban a postahivatalok már arra hívták fel a lakosság figyelmét, hogy időben adják postára képeslapjaikat, ha azt szeretnék, hogy időben megérkezzenek. Angliában az első karácsonyi üdvözlőkártyákon a tavasz közeledtét jelző virágok, tündérek és más színes ábrák szerepeltek, népszerűek voltak a gyerekeket és állatokat ábrázoló humoros és szentimentális képek. 

A viktoriánus korban volt egy meglehetősen bizarr időszak, amikor a karácsonyi lapokról gyerekrabló Mikulások, szörnyek, halott emberek és állatok kacsintgattak a címzettre. Szerencsére a közönség kívánságára a lapkészítők hamar visszatértek a meghitt, békebeli jelenetekhez, a gyerekeket, angyalkákat és Jézuskákat ábrázoló illusztrációkhoz. A múlt században évente több milliárd képeslap landolt a postaládákban a világ különböző pontjain, a forgalom közel 40 százalékát a karácsonyi lapok tették ki. 

A 2000-es években a közösségi média térnyerésével a hagyományos üdvözlőlapokat felváltották a digitális változatok. Mókás Mikulások és csintalan angyalkák integetnek, nem véletlen, hogy a fiatalok körében a vicces, mozgó képeslapok a legnépszerűbbek. Pár koppintás az érintőképernyőn, egy kedves emoji beszúrása, és máris ki lehet pipálni a karácsonyi üdvözletet. 

Comments are closed.