Kozák 45 – Élet a falon!

A Kozák téri Közösségi Ház művészeti pályázatot hirdetett művészeti képzésben részt vevő diá­kok számára. A pályázat benyújtási határidejét meghosszabították, november 6-án éjfélig várják a pályamunkákat.

Az intézmény fennállásának 45. évfordulója alkalmából lehetőséget adnak egy művészi festmény kivitelezésére. A feladat: az épület külső, utcára néző homlokzatán található vakablakára egy egyedi, a közösségi ház értékeit megmutató műalkotás tervezése és kivitelezése a megadott feltételek és paraméterek alapján.
A pályázatra 14 és 22 év közötti fiatalok pályamunkáit várják. Pályázni lehet egyénileg vagy akár csoportosan is. Egy pályázó több tervvel is pályázhat. A kivitelezés minden költségét a ház viseli.
A nyertes pályázatot, a terv megvalósítása mellett, egy 100 000 forint értékű képzőművészeti ajándékcsomaggal is támogatja a Kozák téri Közösségi Ház és a XV. kerületi önkormányzat.
A pályázati anyagokat legkésőbb 2020. november 6-án, péntek 24:00 óráig a pilar.kata@csokonaikk.hu; kozakkozhaz@csokonaikk.hu; e-­mail-címre várják.
Eredményhirdetés: 2020. november 16. hétfő délelőtt 10:00 – A Kozák téri Közösségi Ház Facebook-oldalán. További információk és a jelentkezési lap letöltése: csokonaiksk.hu/index.php/hirek/palyazatok +36 70 198 4829

Az Élet a falon művészeti pályázatra beadott munkákat többek között a magyar kortárs festőművészet kiváló képzőművésze, a Munkácsy Mihály-díjas Gerber Pál bírálja el.
Gerber Pál kiemelkedő alakja a kortárs képzőművészetnek. 1956-ban látta meg a napvilágot Tatabányán. Mély hatással bír alkotásaira az akkori tárgykultúra, életérzés, jelszavak, szlogenek, akárcsak a taoizmus, zen-buddhizmus tanítása: csak a jelenre összpontosítva éljük meg magunkat a világban. Művészetével, performanszaival néha váratlan módon és helyeken (autóbusz oldalán, postai bélyegen, pecséten) zökkent ki a megszokott „ügymenetből”. A Munkácsy-díjas festőművész alkotásai a nyolcvanas évek óta többfelé szerepeltek Európában, az Egyesült Államokban ösztöndíjasként tartózkodott. Az ismert művészt arról kérdeztük, mit tanácsol a fiataloknak, hogyan kezdjenek neki a feladatnak, milyen eszközöket alkalmazzanak egy vakablakon?
– Javasolnám, hogy lehetőleg készítsenek a falmérettel azonos méretű és színben is meghatározott tervet, ami nemcsak a nagyításból eredő hibákat küszöbölheti ki, hanem segít felmérni tervük helyességét vagy szükséges módosításait; a megfogalmazásban legyenek nagyvonalúak, összefoglalóak, mert ez jóval nagyobb, mint a megszokott papírméret; amennyiben lehetséges, hasonló felületen végezzenek próbafestést, hogy a megfelelő festéket ki tudják választani és az alap tulajdonságait megismerjék, valamint ehhez a szükséges ecsetméretet és ecsetminőséget ki tudják választani. Festéshez látatlanban is merem ajánlani a festékboltokban kapható színezőfestékeket, amik jól keverhetőek és festésre alkalmasak, mivel önmagukban is kötnek.
– Milyen művészeti tervei vannak a jövőre nézve?
– A képzőművészet jelenéről a sarkalatos pontokat megfogalmazni és egy-két horizonton lévő kiállítást jól megvalósítani.
– Van-e ön számára figyelemre méltó kortárs fiatal képzőművész a palettán?
– Igen, sokan vannak; kimondottan a fiatalok és nem a középgenerációsak közül a teljesség igénye nélkül néhányat említve: Ámmer Gergő, Bögös Loránd, Csató József, Tranker Kata, s talán ebbe a korkategóriába még belefér Földesi Barnabás, Kovách Gergő, Sudár Péter, Oláh Mátyás, de újra hangsúlyoznám, mindez korántsem a szóba jöhető teljes lista.
Az interjú folytatása itt olvasható: csokonaiksk.hu/index.php/hirek/palyazatok/336-kozak45-elet-a-falon.

Comments are closed.