Koronavírus: megváltozott az élet a XV. kerületben

Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. Óvintézkedésképpen lezárták a határokat, betiltották a nagy tömegrendezvényeket, bezártak az egyetemek, a budapesti gyógyfürdők, valamint az állatkert is. Kerületünkben nincsenek nyitva a bölcsődék és az óvodák, az iskolákban pedig elkezdődött a digitális oktatás.

Alábbiakban összefoglaljuk mindazon intézkedéseket, amelyeket az önkormányzat vezetése, Cserdiné Németh Angéla polgármester, a XV. Kerületi Operatív Törzs, valamint a kerületi intézmények, cégek tettek a koronavírus terjedésének megállítása érdekében.

Egészségügyi ellátás
2020. március 16-tól a páciensek egészségügyi ellátása csak sürgős esetben lehetséges – életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében.
Ha betegnek érzi magát vagy lázas, akkor telefonon hívja a háziorvosát!
A Rákos úti szakrendelőben, az Őrjárat utcai telephelyen, a Zsókavár és a Sződliget utcai rendelőben a bejáratnál lázmérés előzi meg a belépést. Már hőemelkedés esetén sem lehet az intézmények területére bemenni. Az intézkedés a dolgozókra és a páciensekre egyaránt érvényes.
A 65 év feletti egészségügyi dolgozók nem állhatnak munkába, ez sajnos nagyban érinti a szakrendeléseket és a háziorvosi szolgálatot is. A háziorvosi rendelések esetében telefonon és e-mailben folyhat a kapcsolattartás.
A következő szakellátások esetében szünetel az ellátás: addiktológia, fizikoterápia, foglalkozás­egészségügy, gyógymasszázs, gyógytorna, hematológia, urológia, onkológiai gondozás, reumatológia, sportorvosi ellátás, tüdőszűrés. A fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható, fogmegtartó kezeléseket sem végeznek.
Minden további szakrendelésnél törölték az előjegyzéseket! Kizárólag a sürgős eseteket fogadják.
A gyógyszertárak tájékozatót helyeznek ki, amelyben arra kérik a lakosságot, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik.
Március 13-tól bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit Magyarországon. A patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg tajszámát és saját személyazonosságát is igazolja. A rendelet értelmében ez a papíralapú és az elektronikus receptek esetében is érvényes.

Óvodák, bölcsődék
Március 18-tól a kerület minden bölcsődéje és óvodája is bezárt.
Az óvodai és bölcsődei ellátás ügyeleti rendszerben folytatódik. Az óvodák a bezárás előtti napokban igényfelmérést végeztek a szülőknél, ez alapján alakították ki a kerületi ügyeleti rendszert.
A három összevont óvoda egy-egy tagóvodájában biztosítanak majd ügyeletet, erről értesítik is azokat a szülőket, akik jelezték az igényüket. Ügyeletes intézmények: Rákospalotai Óvoda – Mozdonyvezető Tag­óvoda; Hétszínvirág Óvoda – Molnár Viktor Tagóvoda; Újpalotai Óvoda – Hartyán Tagóvoda.
Ügyelet a bölcsődékben: Egyesített Bölcsődék – Nádastó park.
Az óvodák és bölcsődék 6.00–17:30 óra között lesznek nyitva, illetve addig, amíg az utolsó gyermeket haza nem viszik.
Semmiképpen ne vigyék gyermeküket az intézménybe, ha a koronavírus tüneteit észlelik rajta vagy olyan emberen, aki az elmúlt két hétben közeli kapcsolatban volt velük, illetve ha az elmúlt két hétben külföldön voltak vagy külföldről hazaérkezett személlyel voltak kapcsolatban. Ha ez az eset áll fenn, telefonon értesítsék háziorvosukat.

Polgármesteri hivatal és önkormányzat
Átalakul a Polgármesteri Hivatal (1153 Budapest, Bocskai utca 1–3.) ügyfélszolgálata.
A hivatal vezetője, dr. Filipsz Andrea minden kerületi lakost arra kér, hogy ügyeiket lehetőség szerint küldjék el elektronikusan az ugyfelszolgalat@bpxv.hu e-mail-címre. A hivatal telefonos elérhetősége: +36 1 305 3100, illetve zöldszáma: +36 80 203 804.
Az ügyfélszolgálat fogadási rendje megváltozik, rövidebb lesz: H: 13:30–18:00, K: 08:00–12:00, Sz: 13:30–16:00, Cs: 13:30–16:00, P: 08.00–12:00
A Bocskai utca 1–3. szám alatti hivatali épületben dolgozók nem fogadhatnak ügyfelet. Kizárólag az ügyfélszolgálat van nyitva a fenti időpontokban.
A Száraznád utca 4–6. szám alatt lévő Lakás­osztály ügyfélfogadása szünetel. Telefonszám: +36 1 305 3185, elektronikusan az ugyfelszolgalat@bpxv.hu e-mail-címen lehet levelezni.
Április, májusban nincs új időpont házasságkötésre. A már lekötött időpontokban a házasságot megköthetik az érintettek, a hétvégi, nagy esküvők létszámát korlátozzák. Ez maximum 25 fő, de nem sürgős esetben mindenkit a házasság 3–4 hónappal való elhalasztására kérnek.
Június 30-ig felfüggesztették a már kiírt pályázatokat.
A készpénzes tranzakciók minimalizálására kérik a lakosokat, az ügyfeleket és a dolgozókat.
Az online ügyintézésre való átállásra ösztönzik az állampolgárokat.
A 14 év alatti gyermekeket nevelő hivatali dolgozók távollétét és távmunkáját a jegyző és a polgármester is támogatja.
A hivatal és az önkormányzat intézményei is megtettek mindent azért, hogy az idős, illetve máshogyan veszélyeztetett munkavállalók ne legyenek kitéve a fertőzésveszélynek.
A hivatal leállította a közbeszerzéseket. A kerületi intézményekben azonban alkalmas lesz ez az időszak a karbantartások, javítások elvégzésére.

Közterületi intézkedések
A bekerített játszótereket az önkormányzat 2020. március 18-tól határozatlan időre lezárta. Bármennyire is nehéz ez a kisgyerekes szülőknek, erre az óvintézkedésre is szükség van, ezért arra kérjük a szülőket, hogy ne használják a lezárt játszótereket sem, tartózkodjanak otthon a családjukkal.
A kerület tisztaságáért felelős Répszolg Kft. különösen nagy hangsúlyt fektet most a szemétszállításra, a közterületek rendben tartására.
Rendezvények, intézmények
Az önkormányzat, valamint a kormány döntései értelmében minden rendezvényt beszüntettek.
Biztosan elmarad a május elsejei ünnep, június 30-ig minden esemény megtartása bizonytalan.
Nem látogathatóak a nyugdíjasklubok, az intézményeket bezárják.
Nem látogathatóak a kerület sportlétesítményei, ott sem edzést, sem versenyt nem lehet tartani.
Bezárt a Csokonai Kulturális Központ és valamennyi programját elhalasztották.
Bezártak a könyvtárak is. A főváros vezetésének döntése alapján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden egysége, így a XV. kerületi tagkönyvtárak már nem fogadnak olvasókat.
A könyvtári tagságok, olvasójegyek, illetve a kikölcsönzött könyvek és egyéb dokumentumok lejárati idejét a könyvtár automatikusan meghosszabbítja. A szolgáltatások felfüggesztésének idejére késedelmi díjat nem számolnak fel.

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

Közétkeztetés
A közétkeztetést az oktatási intézményekben az intézmények vezetői lemondták. Az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben kizárólag az igazoltan rászoruló családok kérhetnek napi egyszeri meleg ételt elvitelre. Erre igényüket az intézménynél jelezzék, ha még nem tették meg. A szociális étkeztetés során lehetőség van a megrendelt ebédek házhoz szállításos és személyesen történő elvitelének igénybevételére. Ezt azt jelenti, hogy március 18., szerdától a Pajtás Étteremben csak ételelvitelre van lehetőség. Az ételre minden esetben az utcán kell várakozni, az épületekbe nem lehet bemenni. Az intézményvezetők azt kérik, hogy az étkezés befizetését és az azzal kapcsolatos ügyintézést ne személyesen intézzék, hiszen a készpénz átadása és a személyes kapcsolat segítheti a vírus terjedését.

Szociális és idősellátás
Az önkormányzat is nyomatékosan kér mindenkit, hogy a gyerekfelügyeletet ne a nagyszülőkkel, idős rokonokkal oldják meg. Amennyiben megoldható, idős családtagok egyáltalán ne hagyják el otthonukat. Rájuk különösen vigyázzanak!
Az Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) zavartalanul folytatja a házi segítségnyújtás szolgáltatást. Az otthoni karanténban tartózkodók ellátása is az ő feladatuk.
A fogyatékkal élők nappali ellátása ügyeleti rendszerben folytatódik. A gondozottak hozzátartozóit arra kérik, hogy csak abban az esetben vegyék igénybe a szolgáltatást, ha a nappali gondoskodást munka miatt másképpen nem tudják megoldani.
A szociális munkásokkal osszanak meg a gondozottak és családtagjaik is minden olyan információt, ami a betegség terjedése szempontjából fontos!
A szociális segélyek kifizetése zavartalan.

Önkormányzati cégek

A Palota Holding ügyfélszolgálata is csökkentett nyitvatartással működik: csak azokat az ügyfeleket fogadják, akiknek halaszthatatlan ügyintéznivalójuk van, például a lakbért fizetik be.
Az ügyfelek az épületen kívül várakozhatnak, egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat az ügyfélszolgálaton.
Az önkormányzat és az önkormányzati cégek összes dolgozóikat arra kérik, hogy fizetésüket ne készpénzben vegyék fel, hanem nyissanak bankszámlát, ezzel is csökkentve a vírus terjedésének esélyét.

Kormányablak
Az okmányok megújítására jelenleg nincs szükség! A 2020. március 12. követően lejáró, a magyar állampolgárok számára Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmány a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes, azokat továbbra is használhatják. Külföldön nem érvényesek a lejárt okmányok.
Az operatív törzs arra kéri a kormányablakok, okmányirodák ügyfeleit, hogy lehetőség szerint időpontfoglalással menjenek ügyet intézni. Időpont nélkül csak rendkívül indokolt esetben keressék fel személyesen a kormányablakokat.
Időpont ügyfélkapuval a www.idopontfoglalo.kh.gov.hu oldalon, ügyfélkapu nélkül a 1818 ingyenesen hívható telefonszámon foglalható.
A kormányablakokban, okmányirodákban és más ügyfélszolgálatokon korlátozhatják a benttartózkodók maximális létszámát
Az elkészült okmányokat az eddigiekkel ellentétben nem személyesen kell átvenni a kormányablakokban, okmányirodákban, illetve a postán vagy a kézbesítőtől, hanem levélküldeményként a postaládába kézbesítik azokat.
Azoknak, akiknek külföldön is érvényes okmányra van szükségük, lejárt okmányaikat meg tudják hosszabbítani a kormányablakokban.
Javasolják, hogy az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok elsősorban a megújult magyarorszag.hu oldalon elérhető online ügyintézési lehetőségeket vegyék igénybe.

Posták
Március 16-tól egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgálópult működik. A többi várakozónak a bejárat előtt kell várakoznia, egymástól javasoltan kb. 1 méterre.
Istentisztelet a világhálón
Közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, hogy a járvány miatt a nyilvános istentiszteleti alkalmak március 21-étől visszavonásig szünetelnek, bár maguk a templomok nyitva maradnak. A miséket a papok sok helyen online közvetítik majd. Az egyetlen kivételt a temetések jelentik, amiket egyszerű formában, röviden kell megtartani. A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól a magyar püspökök megadják a felmentést.
A református és az evangélikus egyház vezetősége is hasonló döntéseket hozott.

Comments are closed.