Koronavírus-járvány: fővárosi intézkedések

A fővárosi operatív törzs döntései szerint, amint megjelenik a kötelező oltásról szóló kormányrendelet, a Fővárosi Önkormányzat cégeivel és intézményeivel, valamint a munkavállalói érdekképviseletekkel haladéktalanul megkezdődnek az egyeztetések arról, hogy melyek azok a közszolgáltatások szempontjából alapvető munkakörök, ahol a koronavírus elleni oltás felvételét elő lehet írni – jelentette be Karácsony Gergely.

„Biztosan ilyennek gondolom az idősotthonban dolgozó, a fokozottan veszélyeztetett idősekkel kapcsolatba kerülő dolgozók majdnem teljes körét” – tette hozzá a főpolgármester.

A közösségi közlekedésben november elsejétől kötelező a maszkhasználat. Azonban a járvány terjedése szempontjából nem a közösségi közlekedés a legveszélyeztetettebb, ezért a Főváros kezdeményezi a kormánynál, hogy a romló járványügyi adatok miatt rendelje el a beltéri maszkhasználatot.

Azoknál a fővárosi intézményeknél, ahol erre jogszabályi lehetőség van – ilyenek a fővárosi színházak, mozik, könyvtárak, múzeumok –, Karácsony Gergely főpolgármesteri hatáskörben elrendelte a beltéri kötelező maszkhasználatot november 1-jétől.

Karácsony azt is kezdeményezi, hogy az október 28-án bejelentett kormánydöntésekről szóló határozatok megjelenése előtt a kormány haladéktalanul egyeztessen az önkormányzati szövetségekkel.

A Fővárosi Operatív Törzs úgy döntött, hogy a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalom lép életbe november másodikától: az idősotthonokat csak családhoz való eltávozás miatt lehet elhagyni, de csak olyan családtagokkal mehetnek el, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Visszatéréskor minden esetben néhány napos izolációra kerül sor a többi lakó védelme érdekében. A visszaérkező idős lakók fertőzöttségét a főváros által biztosított tesztekkel ellenőrzik.

Az idősotthonokban kötelezővé válik a maszkviselés, illetve érintésmentes látogatásra lesz lehetőség. A végstádiumban lévő idős bentlakók esetében továbbra is biztosítva lesz a hozzátartozók számára a látogatási lehetőség.

Comments are closed.