Környezetvédelem apró lépésekben

Már mintegy két évtizede elindult a világban a zero waste kezdeményezés, mely többek között arra irányul, hogy a lehető legkevesebb hulladékkal szennyezük a környezetünket. Az igazi hősök napi néhány dekagramm hulladékot termelnek, míg az átlag fejenként több mint 1 kilogramm szemetet! De hogyan kezdjünk hozzá a szemét csökkentéséhez?

Ami talán a legfontosabb, a tudatosság és a türelem. Gondoljuk át a napi bevásárlásainkat, és készüljünk fel, mit és hol veszünk. Mindig legyen nálunk vászon vagy kicsire összehajtható bevásárlótáska vagy akár fonott kosár. Már nem okoz meglepetést az üzletekben vagy a piacon, ha az eldobható műanyag zacskó helyett tüll vagy vékony vászonzsákba rakjuk a zöldséget és gyümölcsöt vagy akár a pékárut. A gyerekeknek az iskolába csomagolt ennivalót is inkább uzsonnásdobozba tegyük fólia vagy nejlonzacskó helyett – írja a zerowaste.blog.hu.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A PET-palack helyett használjunk üveg-, fém- vagy műanyag kulacsot, sok vendéglátóhelyen, ha kérjük, újratöltik vízzel a kulacsunkat. A szénsavas ásványvíz helyett felkereshetjük a kerületi szikvizest, akitől beszerezhetjük a buborékos vizet.
Ne használjunk szívószálat, eldobható műanyag eszközöket, poharakat, ezekből mind be tudunk szerezni tartós változatot is. A fürdőszobában is tudunk változtatni, tusfürdő helyett használjunk szappant, mert azt nem flakonba csomagolják, és már a fogkefénk is készülhet bambuszból műanyag helyett. A kiürült befőttes­üvegekbe konyhai alapanyagokat tárolhatunk, ez az újrahasznosítás mellett a babnak vagy a rizsnek is jó, nem költöznek bele molyok vagy zsizsikek.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Budapesten a papírhulladék, valamint a műanyag- és fémhulladékok házaknál történő szelektálása óta jelentősen nőtt a hulladékfajtákból begyűjtött mennyiség. A hulladékudvarokat is egyre többen keresik fel – írta megkeresésünkre az FKF Zrt. a 2014-ben bevezetett szelektív gyűjtésről.

A társaság 2018-ban az alábbi mennyiségeket gyűjtötte be:
• 27 000 tonna papír
• 17 000 tonna műanyag és fém
• 5300 tonna üveg
• 26 000 tonna zöldhulladék
• 8300 tonna hulladékudvarokban gyűjtött egyéb (például sitt, lom) hulladék
• 700 tonna lomtalanításkor gyűjtött és átvett veszélyes hulladék

Az üveghulladéknál és a papírhulladéknál több mint 95 százalék az újrafeldolgozás aránya, az együtt gyűjtött műanyag- és fémhulladéknál (PET-palackok, fóliahulladékok, flakonok, alumínium italosdobozok és a fém csomagolási hulladékok) ez az arány 50 százalék.
Figyeljünk arra, hogy a megfelelő hulladékokat a megfelelő helyre tegyük, a műanyag- és fémhulladék gyűjtőtartályába ne kerüljön reluxa, locsolócső, gumimatrac vagy strandpapucs. A szennyezett élelmiszer-csomagolás sem való a szelektív gyűjtőbe, a pizzásdobozt a kommunális szeméttartályba tegyük.
A műanyag és fém csomagolási hulladékok esetében kiöblíthetjük kidobás előtt a műanyag palackot vagy alu italosdobozokat, ezek belső falán megtapadó szerves szennyeződést az újrafeldolgozáskor tudják kezelni. A hipósflakont vagy az üdítős PET-palack viszont ne kerüljön a gyűjtőbe.

Comments are closed.