Környezetünk a társadalom szemével

Hetek óta zajlik a Tizenöt2035 Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) és a Kerületfejlesztési Koncepció (KK) első fázisa, melyben a lakosság megszólítását tűzte ki célul a XV. kerületi önkormányzat. A program célja, hogy a kerületben élők minél nagyobb számban mondják el véleményüket arról, milyennek látják lakókörnyezetüket 15 éve múlva.

Cserdiné Németh Angéla polgármester közösségi oldalán, a polgármesteri hivatal és az XV Média felületein is megjelentek azok a videók, melyekkel az ITS és a KK elkészítésébe szeretnék bevonni a XV. kerületi lakosságot. A videók résztvevői olyan, a városrészhez köthető, ismert személyek, akik maguk is fontosnak tartják, hogy az életterük alakításában részt vegyenek – de megszólalt például Sipos Gábor kerületi főépítész és Gutai Berta, a Pro Régió Kft. településmérnöke is, akik a koncepció elkészítéséért felelnek. A szakemberek elmondták, hogy az ITS és a KK közötti legfőbb különbség az, hogy más időintervallumra terveznek. A társadalmi részvétel azonban mindkettő esetében nagyon fontos, hiszen a lakossági igények felmérését követően sokkal könnyebben tudják úgy kialakítani a terveket, hogy azok a megvalósítást követően az itt élők elégedettségét szolgálják.

Eszmecsere a városrész jövőjéért

A nyitottság és az együttműködés szellemében bárki elmondhatta, hogy mit szeret a városrészben, illetve milyen irányba kellene a leginkább változni. A lakosokkal a kerületi vezetés két helyszínen beszélgetett a közeljövőről.

„Jöjjön, mondja el nekünk, mit szeret a kerületben, és mi az, amit megváltoztatna.” Így invitálta a XV. kerületi önkormányzat a helyieket lakossági beszélgetésre, ahol a kerületfejlesztési koncepció és integrált településfejlesztési stratégia felülvizsgálata miatt kérték ki a véleményeket. November 6-án a Pólus Centerben, majd másnap az Újpalotai Vásárcsarnok előtt is személyesen fogadta az érdeklődőket Cserdiné Németh Angéla polgármester, valamint több önkormányzati képviselő. A hűvösebb őszi reggel ellenére főként a második helyszínen jelentkeztek sokan, és adtak tippeket arról, milyennek szeretnék látni a kerületet 5, 10 vagy 15 év múlva. A kérdőíveket kitöltők egy apró ajándékot is kaptak emlékbe azon kívül, hogy hozzájárulhattak a koncepció kialakításához.

A Pólus Centerben és az Újpalotai Vásárcsarnok előtt is személyesen fogadta az érdeklődőket Cserdiné Németh Angéla polgármester, valamint több önkormányzati képviselő
Fotók: XVMÉDIA, nagy Botond

„A legtöbben az infrastruktúrával, mind a kerületi, mind a fővárosi utak állapotával kapcsolatban jelezték elégedetlenségüket, illetve az egészségügyi ellátás javítását is sokan felvetették” – mondta a polgármester. Hozzátette: elsősorban a várólistákat szeretnék rövidíteni a lakók.

Persze a népszerű témák mellett felmerült néhány új intézmény: uszoda vagy sportcsarnok felépítése is a kerületben. Azok számára, akik nem tudtak jelen lenni az eseményeken, létrehoztak egy online űrlapot. A Településfejlesztési egyeztetés és konzultáció kitöltése pár percet vesz igénybe, így a lakosok nagyban hozzájárulhatnak a közös célok kijelöléséhez és eléréséhez. A kérdőív az önkormányzat honlapján, a bpxv.hu-n megtalálható.

Az egyeztetési folyamat folytatódik: a helyi vállalkozókkal és civil szervezetekkel a járványhelyzet miatt online formában.

Lakossági beszélgetés 

Comments are closed.