Koplalástól a túlzott egészséges étkezésig

Napjainkban komoly méreteket öltenek a testképzavarral összefüggő rendellenességek, főként a fiatal korosztálynál jelentkezik ez fokozottan. Mikortól kóros egy étkezés? Erre kerestük a választ Jánosi Mónikával, a Fejlesztő Palota szakemberével.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére. Az ilyen betegségben szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt, mely rendszerint kórosan alacsony. Az étkezésből, illetve testedzésből teljesen eltűnik az élvezet és az öröm, helyette neurotikus viszony alakul ki. Az evészavarok tüneteinek hátterében általában bonyolult lélektani folyamatok játszanak szerepet – tájékoztatott a szakember.
Legismertebb formáira az anorexia és a bulimia, a legújabb pedig az ortorexia nervosa. Az anorexia nervosa tünete a kóros soványság mellett az ételelutasítás, ami azért történik, mert a beteg fél a testtömeg-gyarapodástól. Sokszor az étel szélsőséges elutasítását intenzív testedzés is kiegészíti a további fogyás érdekében. A nem megfelelő táplálékbevitelnek viszont súlyos testi szövődményei lehetnek, mely a beteg halálát is okozhatja.
A bulimiánál viszont egyfelől falási rohamok jelentkeznek, amelyeket óriási lelkiismeret-furdalás követ, majd a beteg igyekszik megszabadulni önhánytatás, hashajtók használatával az elfogyasztott kalóriáktól. Bár a bulimia háromszor gyakoribb az anorexiánál, a normál testtömegtartomány miatt sokszor rejtve maradhat.
Végül a legfontosabb, talán a legveszélyesebb az ortorexia nervosa, ami a túlzott egészséges táplálkozást favorizálja. Az érintettek alapvető tápanyagokat és vitaminokat vonnak meg a szervezetüktől, és emellett sokszor túlerőltetik magukat testmozgás terén is. Az ortorexia első hallásra egyáltalán nem veszélyes, de sajnos a legtöbb esetben a beteg nem tudja, hol a határ. A gyógyulás érdekében a kórházi kezelés mellett ilyen esetekben kulcsfontosságú a pszichoterápiás kezelés is.

Comments are closed.