Könyvtár Újpalota közepén

Okos Judit tavaly október óta vezeti Újpalotán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zsókavár utcai egységét. Beszélgetésünkkor elmesélte, miért lett könyvtáros, hogyan szeretné láthatóvá tenni a bibliotékát, milyen terveik vannak és melyik korosztállyal foglalkoznak majd kiemelten.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

„A könyvtárosnak nemcsak az olvasást kell szeretnie, hanem az embereket is, empatikusnak kell lennünk” – mondta a könyvtár vezetője, aki szerint emellett fontos a nyitottság és az érdeklődés is, mert sokan úgy tekintenek rájuk, mintha mindenhez értenének. Gyerekkorától imádott olvasni Okos Judit, mégis egy véletlennek köszönhetően lett könyvtáros, és 1986 óta már minden területét kipróbálta ennek a munkának, a feldolgozó könyvtárostól a tájékoztatópultig minden munkakörben dolgozott.
Vezetőként szeretné, ha a Zsókavár utcai Spirálház emeletén levő Szabó Ervin Könyvtár láthatóbb lenne a környékbelieknek. „Itt vagyunk Újpalota közepén, sokan mégsem tudnak rólunk. Pedig kitűnő adottságai vannak ennek a könyvtárnak, megfelelő az állománya, a szakkönyvek és a felnőtt szépirodalomi gyűjtemény kifejezetten jónak számít. Szeretném, ha nemcsak könyvtárként funkcionálnánk, hanem közösségi térként is” – mondta a vezető.
Szerinte egyre többen jönnek napilapokat olvasni, de sokan használják tanulásra is a könyvtárat. Már pályázati anyagában is kiemelte, hogy a gyerekekre és az ifjúsági részre szeretne idén koncentrálni. Máshol is jellemző, hogy inkább idősek járnak könyvtárba, de Újpalotán most egyre több a kisgyermekes család, őket szeretnék mind könyvekkel, mind programokkal elérni.
Február végén indul a Zümi Baba-Mama Klub, minden szerdán az otthon levő anyukák vehetnek részt a nekik és a kicsiknek szervezett ingyenes foglalkozásokon, a Zsókavári Sündörgők pedig hétfőn délután 5 órától várják a 3–10 éveseket diavetítéssel, kreatív foglalkozásokkal, felolvasásokkal.
Okos Judit szorosabb kapcsolatra törekszik a helyi civil szervezetekkel, és szeretnének hangsúlyosabban részt venni a kerület mindennapjaiban is. „Nagyon fontos a könyvtárosoknál az állandóság, mi itt vagyunk, a kollégáimmal együtt bármikor segítjük a betérőket” – mondta.
Jövőbeli tervekből pedig nincs hiány. Kortárs ifjúsági szerzők író-olvasó találkozójától, a „Könyvet házhoz” program megvalósításáig még több minden fogja az olvasók érdekeit szolgálni a Zsókavár utcai könyvtárban.

Comments are closed.