Könyvimádók figyelmébe

Ki tudja, mikor nyitnak már ki a könyvtárak? Ilyen és ehhez hasonló olvasói megkeresések érkeztek szerkesztőségünkbe az utóbbi hetekben. Nos, a veszélyhelyzeti korlátozások miatt a tékák nem látogathatók, de a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) február 10-től Könyvtári Cserepont elnevezéssel, átmeneti feltételekkel könyvkölcsönzési szolgáltatást indított azok számára, akiknek hiányzik a könyvtár újdonságokkal folyamatosan bővülő kínálata.

Grafika: XVMÉDIA

A Könyvtári Cserepontokon a jogszabályi előírások miatt a könyvtárba való belépés nélkül – ajtón vagy ablakon keresztül, az utcán történő várakozással – lehetséges a kölcsönzés. Kizárólag előzetesen megrendelt könyveket lehet elvinni, ezért a FSZEK átmenetileg ingyenessé tette az előjegyzést. Egyszerre maximum 8 példány kérhető.

A XV. kerületi Könyvtári Cserepontokon az alábbiak szerint várják az olvasókat:

  • Eötvös Könyvtár (Eötvös u. 8.): hétfőn és szerdán 13-18 óráig; kedden és csütörtökön 9-15 óráig, pénteken 12-18 óráig
  • Zsókavár utcai Könyvtár (Zsókavár u. 28.): hétfőn, szerdán és pénteken 13-18; kedden és csütörtökön 9-15 óráig; szombaton 9-14 óráig
  • Szűcs István utcai Könyvtár ( Szűcs I. u. 45.): hétfőn, szerdán és pénteken 14-18 óráig; kedden 9-14 óráig; csütörtökön 9-13 óráig

Az olvasók számára az utcai várakozás közben kötelező a távolságtartás, illetve maszk viselése. A könyvtár az olvasók biztonsága érdekében a visszavett könyveket 72 óra karantén után teszi újra hozzáférhetővé.

A kölcsönzési igényt leggyorsabban a https://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb honlapon megtalált címeknél látható „Előjegyzés” ikonra kattintva lehet jelezni, vagy elküldhetik e-mailben az adott könyvtár e-mail címére is. A könyvtárosok minden esetben visszajelzést küldenek a kérések teljesíthetőségéről, illetve arról, hogy mikortól vehető át a keresett mű.

A cserepontokon a beiratkozás, a kölcsönzött művek visszaadásának lehetősége és tartozások rendezése is biztosított. A könyvtár a novemberi bezárás óta beszerzett 13.865 könyvújdonsággal is várja az olvasókat.

Fontos információ, hogy a FSZEK a tagságok és kölcsönzések lejáratát ismételten meghosszabbította, így jelenleg csak azoktól kérik a 2020. november 11-i zárás előtt kikölcsönzött dokumentumok visszahozását, akik a Könyvtári Cserepontokon kölcsönözni szeretnének. A könyvtár tényleges újranyitását követően 30 nap türelmi idő áll majd rendelkezésre a művek visszaadására.

 

Comments are closed.