Könyvek fesztiválja

A tavasz megérkezésének biztos jele, hogy trilláznak a madarak, virágoznak a fák és Budapesten megrendezik a Könyvfesztivált. Idén 22. alkalommal jöhettek össze a könyvrajongók, a könyvkiadók és természetesen a szerzők. Az idei díszvendég az amerikai Jonathan Frazer volt, a kortárs világirodalom egyik legjelentősebb alkotója. Erre az alkalomra magyarul is megjelent Diszkomfortzóna című önéletrajzi regénye, a hazai rajongók hosszú sorokban várták, hogy hozzájussanak a dedikált példányukhoz.
A tömeg a szokásos volt, de mindenki türelmesen kivárta, hogy odaférjen a hazai kiadók standjaihoz vagy a 30 külföldi kiállítóhoz. Nehéz lenne felsorolni, mennyi ötletes és érdekes programot szerveztek a rendezők (egészen pontosan 413-at), ezek közül kettőt említenék meg. Az egyik, a Gyermek(b)irodalom, mely a gyermekkönyvkiadók összefogásával valósult meg. Marék Veronika és Csukás István dedikálásától, bábszínházi előadásokon át vetélkedőkig itt minden a gyerekekről szólt. Olvasó felnőtté csak az olvasó vagy mesét hallgató gyerek válik, ennél jobban semmi sem segíti, hogy könyvbarát legyen a legkisebb korosztály.
A másik, kicsit talán rendhagyó esemény, a Könyvfesztiválhoz először csatlakozott független kiadók Kis Könyves Éj című rendezvénye volt. Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész rengeteg titkot árult el az éj leple alatt meglátogatott négy budai könyvesboltról, a budai városrészről és még sok minden egyébről. Bár a Könyvfesztivál vasárnap este egy évre bezárta kapuit, az olvasóknak nem kell szomorkodniuk, a nyár megérkezését a Könyvhét fogja jelezni.

Comments are closed.