Könnyes panaszaink

A szemszárazság főleg 40 év felett fordul elő, gyakorisága a változókorral járó hormonális hatások következtében a nők körében magasabb. Fiatalabb korban a panaszokat elsősorban az életmódból fakadó tényezők okozzák. Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és a számítógép-használat egyaránt növeli.
Normális esetben a könny szerepe a szem kötőhártyájának, szaruhártyájának védelme a külső behatásokkal szemben. A szárazszem-betegség olyan tünetcsoport, melynek oka a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű könny, lehet kevés, azért mert kevesebb termelődik, vagy azért mert fokozott párolgás miatt sok vész el.
A tünetek tekintetében nagy különbségek lehetségesek, különböző súlyosságú változatok léteznek, ezért soha ne vegyük félvállról és forduljunk szakemberhez. Dr. Papp Júlia szemész a webbeteg.hu oldalon részletesen kifejti a kezelés menetét. Cél a beteg panaszainak megszüntetése, a könny pótlása. Fontos, hogy a patikákban kapható műkönnykészítmények nem gyógyszerek, a terápiának mindig személyre szabottnak kell lennie!

Comments are closed.