Csontsűrűségmérés a szűrőprogram keretében

Novemberben a csontsűrűségméréssel folytatódik a szűrőprogram a Rákos úti szakrendelőben. A csontritkulások kiszűrését célzó vizsgálatokat azonban az eddigi gyakorlattól eltérő módon két napon végzik majd.

– A szűrések két napra koncentrálódnak – tudtuk meg dr. Balogh Zsuzsanna reumatológus főorvostól. – Az érdeklődőket november 6-án és november 20-án délután 2 óra és este fél 8 között várjuk. A csontsűrűség-vizsgálathoz speciális, alkarra tehető műszer kell, amit csak erre a két időpontra kaptunk meg.
A mérést az asszisztens végzi, ezalatt az orvos kikérdezi a beteget, és megpróbálja kideríteni, hogy mekkora a rizikófaktora a csontritkulásnak.
– Az 55 év feletti férfiak és az 50 feletti nőknél a csonttörés lehet az első jele a csontritkulásnak. De a pajzsmirigybetegségek is növelik a betegség kialakulásának az esélyeit – vázolta a szakember.
Ha valakinél a mérés, illetve a kikérdezés alapján a csontritkulás gyanúja merül fel, azt visszahívják rendelésre, és továbbküldik ágyékigerinc- és csípőtáji csontritkulásmérésre.
– Tavaly, amikor első ízben mértük a csontsűrűséget, a látogatók 20 százalékát vissza kellett hívnunk, akiknek aztán a felét kezelnünk is kellett – mondta a főorvos.
Érdemes lesz tehát részt venni a szűrésen, melyre időpontot a recepción lehet foglalni. A szakrendelőben elsősorban azokat várják, akik korábban még nem vettek részt ilyen vizsgálaton. Dr. Balogh Zsuzsanna elmondta, hogy a fenti időpontokon kívül november 11-én, az Egészségnapon is lehetőség lesz a szűrésre.

 

Comments are closed.