Koleszterindiéta

A laborleleteken gyakran magas a koleszterin értéke, ami nélkülözhetetlen vegyület az emberi szervezet számára. Sejtmembránok, az epesavak, valamint egyes hormonok alkotóeleme. De mint az esetek többségében, a koleszterin kapcsán is igaz, a jóból is megárt a sok.

A szervezetünkben található koleszterin egy részét a szervezet szintetizálja, egy részét pedig étkezéssel vesszük magunkhoz. A szérumkoleszterin (ezen belül is az LDL-koleszterin) megnövekedett szintje fokozza az ér­el­me­sze­sedés kialakulásának kockázatát, ami akár infarktushoz, ­stroke-hoz is vezethet. Magas koleszterinszint esetén a háziorvos gyógyszert ír fel, valamint koleszterinszegény diétát ajánl.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Koleszterint csak állati eredetű termékek tartalmaznak, legnagyobb mennyiségben a tojássárgája, a velő, a belsőségek, a szárnyasok bőre, a zsíros húsok, a kolbász- és szalámifélék, a szalonna, a tejtermékek közül pedig a tejszín és a tejföl. Diéta esetén ezek kerülendőek – hívja fel a figyelmet Szabó Krisztina, a XV. Kerület Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
A szakember hozzáteszi: – Érdemes odafigyelni rostbevitelünkre is. A rostok ugyanis megkötik a táplálékkal a szervezetbe bevitt koleszterint, ezért az kisebb részben szívódik fel, egy része pedig a széklettel ürül. Fogyasszunk naponta legalább 500 grammnyi zöldségfélét és gyümölcsöt, mellette zabpelyhet, zabkorpát, valamint teljes kiőrlésű gabonaféléket.
Nagyon fontos továbbá az úgynevezett összzsírbevitel, azaz az egész nap során magunkhoz vett zsiradékok mennyiségének csökkentése. A koleszterinszint normalizálásában – túlsúly esetén – a testsúly csökkentése is nagy segítség.