Kódolt tojások 

Az Agrárminisztérium adatai szerint a magyarok fejenként évente átlagosan 234 tojást esznek meg. Húsvét környékén adják el a legtöbb tojást a termelők, a jelenleg átlagosan 407 forintról ünnepekre akár 500 forintig drágulhat egy doboz tojás ára. Az Újpalotai Vásárcsarnokban 35 és 50 forint között vásárolhatjuk darabját, azonban a méret mellett érdemes a többi tojásjelölésre is figyelni.

Az étkezési tojásokat uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján ugyanis a termelés helyén vagy a csomagolóközpontban kötelező jelölni. A tojásokat A és B minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak A minőségű termékekkel találkozhatunk, melyeket tömegük és méretük alapján osztályoznak. A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító S kategóriától XL-ig terjed, de az élelmiszerek nyomon követhetősége miatt a tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot is.

Tojás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A nyilvántartási szám hét részből áll, segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy melyik telepről származik a tojás, és ott milyen tartási módot alkalmaznak. A tyúkok tartását az első szám jelöli, melyek a következőek: 1 szabadtartás, 2 alternatív tartás, 3 ketreces tartási rendszer, míg a 0 ökológiai tartást jelent. A második rész az ország ISO-kódja, amelyből a vásárló megtudhatja, hogy a tojás honnan származik, a HU jelenti a hazait. A harmadik a megye vagy főváros kódja, a negyedik részből pedig az állategészségügyi kerület sorszáma olvasható le; ötödik rész a tojótyúk jelölése, hatodik az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben; az utolsó hetedik a „per”-jel után az istállók száma.

A csomagolt tálcás vagy dobozos tojáson szerepeltetni kell a csomagolóközpont számát is, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tart nyilván. A helyi piacon vásárolt tojások esetében a fogyasztók találkozhatnak jelölés nélküli tojásokkal is, mivel a jelölési kötelezettségek nem vonatkoznak az 50-nél kevesebb tojótyúkot tartó termelőkre, azonban az értékesítés helyén ezen termelőknek is fel kell tüntetniük a nevet és a címet.

Tojásméret grammokban:

XL – nagyon nagy: legalább 73 gramm

L – nagy: 63 és 73 gramm közötti

M – közepes: 53 és 63 gramm közötti

S – kicsi: 53 grammnál kevesebb