A nyári szünetben gyakran előfordul, hogy az ember gyereke egész napos kirándulásra indul, vagy olyan táborba megy, ahol csak este kapnak először enni, így a szülőnek kell megoldani a napközbeni ellátását. A szakember szerint az egynapi étrend alapja a klasszikus szendvics legyen.

A szendvicset magas rosttartalmú cereáliából (teljes kiőrlésű kenyérből, zsemléből) érdemes készíteni, megkenhetjük vajjal, margarinnal, kerülhet rá sajt, illetve felvágott. Ez utóbbiból olyat válasszunk, amely kevésbé romlandó, mint például a száraz szalámi vagy kolbász.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Zöldséget is érdemes csomagolni, nem feltétlenül a szendvicsbe, mivel eláztathatja azt, inkább tegyük külön dobozba. Így például adhatunk sárgarépát, paprikát, uborkát, retket vagy koktélparadicsomot – tanácsolja Szabó Krisztina, a XV. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Intézményének dietetikusa.
Nassolnivalónak csomagolhatunk olajos magvakat, korpás kekszet, teljes kiőrlésű ropit. Bátran válogassunk az idénygyümölcsökből is, például alma, nektarin, keményebb körte, esetleg banán.
A folyadék semmiképpen ne maradjon ki a táskából, a legjobb a tiszta ivóvíz.

Comments are closed.