Kínaiul is érettségizhetünk

A Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2004-ben nyitotta meg a kapuit Újpalotán, a Kavicsos közben. Az elmúlt 12 esztendőben az intézmény folyamatosan fejlődött, erősödött, és idén újabb két fontos mérföldkőhöz érkezett.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– A gimnáziumi tagozatunk szeptember 1-jétől indul – tájékoztatott bennünket Erdélyi Zsuzsanna igazgató. – A működéshez szükséges valamennyi engedéllyel rendelkezünk, így zöld jelzést kaptunk az újabb lépcsőfok meglépéséhez.
Az engedélyek azonban kicsit későn és lassan érkeztek meg, így a gimnáziumi tagozat indulása viszonylag kevesebb hírverést kapott. Az egyosztálynyi gyerek ennek ellenére is könnyedén összejött.
– Az első kilencedik évfolyamos osztályunk huszonkét fős lesz, amelyből tizennyolc saját tanulónk, négyen pedig máshonnan jönnek – mondta az igazgató.
Az általános iskolával ellentétben a gimnázium nem lesz két tannyelvű, ám a kínai és az angol nyelvet is emelt szinten – heti öt és heti négy órában – tanulják a diákok. A kínai nyelv oktatását pedig a tanulók tudásszintjéhez igazítják. Így lesz, aki az alapoktól kezdi, a nyelvet már nyolc éve tanulók haladóként folytatják, a kínai származású diákok pedig az anyanyelvi csoportban tanulhatnak. Az új gimnázium felmenő rendszerben kezdi meg a működését, tehát először csak 2020-ban tudnak kínai nyelvből érettségizni a diákok.
Az iskola a tervek szerint az új tanévet már másik helyen, a Neptun utcai épületben kezdi. A volt piros iskolát a nyár folyamán felújítják, és a magyar–kínai két tannyelvű intézmény augusztus végén költözhet új helyére.

Comments are closed.