Kijöttek az új 100 és 200 eurós bankjegyek

Az Európai Központi Bank (EKB) kedden forgalomba hozta az új biztonsági elemekkel ellátott száz, illetve kétszáz eurós bankjegyeket, amelyekkel teljessé vált az Európé-sorozat. 

A bank közleményéből kiderül, hogy a szatellit hologram és a továbbfejlesztett smaragdzöld szám miatt a bankjegyeket még nehezebb lesz hamisítani. A bankjegyet megmozgatva az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró ? jelek mozognak a szám körül, amelyek közvetlen fényben tisztábban kivehetők. Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy ? jel is látható.

Forrás: Európai Központi Bank

Forrás: Európai Központi Bank

 

Forrás: Európai Központi Bank

Az 50 eurós és a 20 eurós után a 100 eurós a harmadik leggyakrabban használt bankjegy. A 100 és a 200 eurós iránti kereslet folyamatosan nő, az előbbinél évi 7,6 százalékos, az utóbbinál 8,6 százalékos ütemben.

Az első sorozat 100 és 200 eurós bankjegyei továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. Párhuzamosan maradnak forgalomban az új bankjegyekkel, és fokozatosan vonják ki őket.

Az Európai Központi Bank úgy döntött, hogy az 500 eurós bankjegy kibocsátását leállítja, de az első sorozatból való 500 eurós bankjegy továbbra is törvényes fizetőeszköz marad.

Comments are closed.