Kicsipkézett elköszönés

Csipke- és türelemüveg-kiállítást rendeztek a Pestújhelyi Közösségi Házban. A megnyitót online közvetítették, ám nemcsak emiatt számított rendhagyónak, hanem ezzel a rendezvénnyel búcsúzott a nagyközönségtől Pintér Zsuzsánna, a közösségi ház vezetője is.
– Nem ilyen búcsúra, nem ilyen utolsó évre számítottam – mondta a kiállításmegnyitót követően. – Szerettem volna a látogatóktól, a közönségtől személyesen is elköszönni, ám a COVID-vírus megfosztott ettől.
Pintér Zsuzsánna 1991 szeptemberében vette át az egykori iskola, majd Polák Károly Úttörőház, végül Diáktanya vezetését. Az újpesti Általános Művelődési Központban több mint tíz évig magyart tanító pedagógus tősgyökeres pestújhelyiként egy olyan házat álmodott, amely valamennyi polgárnak lehetőséget biztosít a találkozásra. Ehhez pedig nevet és profilt kellett váltani. Így alakult meg 1992-ben a Pestújhelyi Közösségi Ház.

– A legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy az elmúlt közel harminc évben elértük, hogy az egészen kicsi gyerekektől kezdve a szépkorúakig szívesen járnak hozzánk, hiszen programjaink, rendezvényeink igényesek, szakkör- és táborvezetőink jó szakemberek, a ház valamennyi munkatársa számára fontos, hogy látogatóink jól érezzék magukat nálunk. A különböző érdeklődési körök mentén kialakult csoportok egymást segítő közösséggé váltak, ami a mostani helyzetben is megmutatkozik, hiszen a házon kívül ugyanúgy tartják egymással a kapcsolatot – jegyezte meg a közösségi ház vezetője.
Pintér Zsuzsánna és Nagy Edit kolléganője együtt indította útjára a helytörténeti tárgyú tematikus kiállításokat, mely kezdeményezés egyre több történetet és értékes tárgyat „ásott elő”. Többek között így vált ismertté az első hangosfilm is, melyet Pestújhelyről forgattak a ’30-as években. A Pestújhelyi Napokat mindenki szerette, ki azért, mert beleszólhatott a szervezésbe (az ugyanis mindig közösen történt a helyiekkel), vagy éppen azért, mert imádott főzni, szeretett biliárdozni, vagy csak örült, mert a gyermeke jól érezte magát.

Fotók: XVMÉDIA, Nagy Botond

– A mögöttem levő 29 évben rengeteg örömöm volt. Köszönhetően a pestújhelyieknek, akik vevők voltak a jó programokra, és a kollégáimnak is, akikkel mindig jó volt együtt dolgozni. A munkánk során megpróbáltunk mindenkire odafigyelni, ami, úgy érzem, nagyrészt sikerült.
A Pestújhelyi Közösségi Ház mindig helyet adott a civil kezdeményezéseknek, amelyek közül a Pátria Egyesület kerületi szintűvé nőtte ki magát. Pintér Zsuzsánna alapító és választmányi tagja volt ennek a szervezetnek, amely két éve elnökévé is megválasztotta. Sajnos a járványhelyzet miatt számos népszerű hagyományt – például az adventi szeretetünnepet – is törölniük kell, de Pestújhelyen mindenki abban reménykedik, ezek a változások csak ideiglenesek lesznek – fűzte hozzá Pintér Zsuzsánna.
Hogy mi lesz velem a közösségi ház nélkül? Nem hiszem, hogy unatkozni fogok. Idén megszületett az első unokám, akinek szeretnék jó és aktív nagymamája lenni. Az elmúlt 29 évben a munkám miatt számos fontos otthoni teendőt, például a kertem gondozását is hanyagoltam, most szeretnék ezeknek több figyelmet szentelni. Ennek ellenére nem tervezem, hogy végleg elszakadjak a közösségi háztól. A stafétabotot ugyanis kolléganőm, Nagy Edit veszi majd át, akivel a jövőben is szívesen dolgozom együtt. Örömmel vállalnék programokat, például szívesen folytatnám a szívemhez nagyon közeli Desszert-beszélgetéseket. Úgy gondolom, ahhoz, hogy továbbléphessünk, időnként az elengedést is gyakorolnunk kell.

Comments are closed.