Ilyen lesz a forgalmi rend a metrófelújítás idején

A társadalmi egyeztetést követően nyilvánosságra hozta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a 3-as metró felújításának idején érvényes forgalmi rendet, illetve az intézkedések listáját október 4-én. A társadalmi egyeztetés során 1750 javaslat érkezett be a BKK-hoz, közülük többet be is építettek a végleges pótlási tervbe. De az már biztosnak látszik, hogy a pótolt vonalszakaszokon, különösen a csúcsidőben, megnövekszik majd az utazási idő.

A felújítás első szakasza novemberben kezdődik az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasszal, és várhatóan egy évig tart. Ebben az időszakban a 3-as metró a reggeli üzemkezdettől estig a Lehel térig közlekedik, esténként és hétvégén pedig a teljes vonalon pótlóbusz szállítja az utasokat. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klimatizált, csuklós metrópótló buszok közlekednek, amelyek érintik a lezárt metróállomásokat. Egyes pótlóbuszok nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig közlekednek.
A pótlóbuszokat a teljes vonalon buszsávokkal, illetve egyéb forgalomtechnikai beavatkozásokkal segítik. A buszok csúcsidőben átlagosan 45 másodpercenként indulnak, de menetidejük több lesz, mint a metróé lenne. A potlóbusszal közlekedőknek, és a más útirányt választóknak hosszabb, 10-15 perccel megnövekedő utazási időre kell számítaniuk.
Javasolt elérési útvonal a belváros felé:

  • 12-es és 14-es villamos, ami sűrűbben és hosszabb szerelvénnyel jár majd
  • sűrűbben jár a 20E és a 30-as buszcsalád is
  • a 34-es és 106-os busz a Lehel térig közlekedik

Azokat, akik biciklire ülnek, célzott helyi forgalomtechnikai beavatkozások segítik majd.
A metrófelújítás idején közúti forgalomkorlátozásokra is számítani kell:

  • az Árpád úton,
  • a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán
  • a Lehel téren
  • több helyen kanyarodási lehetőségek szűnnek meg

Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányba, a gépkocsival közlekedők ezért az eddigi irányonként három sáv helyett csak kettőt vehetnek igénybe.

Comments are closed.