Ki lehet véradó?

A betegek gyógyulását sok esetben vérkészítmények segítik, ezért van szükség véradókra. A vérkészítmények legnagyobb részét tervezett műtétek, illetve hematológiai és daganatos betegségekben szenvedők kezelésére használják fel.
A véradásokat koordináló Országos Vérellátó Szolgálat, illetve a Magyar Vöröskereszt és más szervezetek évente több alkalommal, előre meghirdetett időpontban és helyszínen szerveznek kampányszerű véradásokat. Véradó lehet minden egészséges nagykorú, 65 évesnél fiatalabb személy, amennyiben súlya több mint 50 kilogramm.
Egy év alatt egy ember csak meghatározott számú alkalommal adhat vért, férfiak maximum ötször, nők legfeljebb háromszor – írja az Országos Vérellátó Szolgálat.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A véradó egészségének védelme érdekében a két vér­adás között minimum 56 napnak el kell telnie. Az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg, ilyenkor többek között a vér hemoglobintartalmát is ellen­őrzik. Akik viszont első alkalommal adnak vért, azoknak a vércsoportjukat is meghatározzák.
A vizsgálat részletes anamnézis felvételéből és egy vizsgálatból áll, az orvos rendszerint meghallgatja a szív- és tüdőhangokat, megtapintja a nyirokcsomókat, megvizsgálja a nyálkahártyákat és a vérnyomásmérés sem maradhat el.
A véradót fényképes igazolvány alapján azonosítják, és szükséges a tajkártya bemutatása is. Mindemellett arra is rákérdeznek a szervezők, hozzájárul-e, hogy a Magyar Vöröskereszt donornyilvántartásba vegye.

Comments are closed.