Kézlenyomat a falon

A Magvető Kiadóról köztudott, hogy magas színvonalat képvisel az általa kiadott művek irodalmi témaválasztásában és igényesek a köteteik kül­alakjára is. Új sorozatukban, a Magvető Zsebkönyvtárban klasszikus műveket, kötelező olvasmányokat adnak ki.

A kötetek valóban elférnek a zsebben és a különböző borítók a régi noteszeket idézik, de közben megfelelnek a mai ízlésnek is. Ez az utolsó félmondat igaz a sorozat első regényére, Ottlik Géza Iskola a határon című regényére is. A történet egyik síkja az I. világháború után játszódik, amikor is Both Benedek, becenevén Bébé katonaiskolába kerül az országhatár mellé. Bébét mindenféle szempontból sokkolja ez az új közeg. Nehezen megy a tizenegy-tizenkét éveseknek a beilleszkedés, fájdalmasnak és igazságtalannak érzik a szokásos megaláztatásokat a többi tanuló és Schulze tiszthelyettes részéről. A menekülés is felmerül bennük, de végül néhányan (Bébé, Medve, Szeredy) barátságot kötnek egymással, kialakítanak egy közös nyelvezetet és lassanként megszokják a közeget. „Szókincsünk, a nemi élet és az emésztés köréből vett féltucatnyi trágárság mindegyike rugalmasan tudta pótolni a legkülönböző igéket, főneveket, mellékneveket, határozószavakat, s ilyen módon százával és ezrével szorította ki a használatból anyanyelvünk megfelelő kifejezéseit.”
A regény tartalma mellett formailag is újdonságot jelentett 1959-es megjelenésekor. Mivel a mű kötelező olvasmány és érettségi tétel a középiskolában, sokan ismerik. Mégis érdemes tíz-húsz évvel később is elolvasni, mert nagyon sok új gondolatot és bölcsességet fedezhetünk fel benne. Felnőtt fejjel olvasva az Iskola a határon című regényt, sokkal élesebben látjuk a hálóterem közösségének működését. Igazi pszichológiai esettanulmány lehetne, ha nem lenne tökéletes és a mai napig újszerű irodalmi alkotás. Nyomot hagy bennünk, mint Medve Gábor kátrányos kézlenyomata a mosdó falán.
(Ottlik Géza: Iskola a határon; Magvető zsebkönyvtár, 2017; 2499 Ft)

Comments are closed.