Kétkezi munkával a rászorulókért

Rákospalota két pontján is lakást újítanak fel önkéntesek. Ez ma már nem is annyira újdonság, hisz a Habitat for Humanity Hungary már 2016 óta végez ilyen munkálatokat a kerületben. A mostani akcióval azonban nemcsak rászoruló családokat, hanem első ízben a kerületben hajléktalanokat is támogatni fognak.

Farkas Boglárka/Fotó: XV Média, Vargosz

– A hajléktalan emberek számára korábban kezdtünk lakásokat felújítani, mint a rászoruló családok számára – mondta Farkas Boglárka, a karitatív szervezet sajtószóvivője. – Az „Elsőként lakhatás” nevű programunk ugyanis külföldi mintára már 2015-ben elindult, és ennek segítségével már harminckét embernek tudtunk civilizált lakókörülményeket biztosítani. A támogatottak között több hajléktalan pár is volt, ami viszont kapcsolódik a következő programunkhoz, a „Második Esélyhez”, mellyel bajba jutott családok számára kívánunk segítséget nyújtani.
A jelenleg felújításra váró két rákospalotai lakás közül az egyiket – ami két különálló lakrészből áll – két rászoruló család, egy négygyerekes család, illetve két gyermekét egyedül nevelő anyuka kapja majd. A hajléktalanok számára felújítandó ingatlant egy hajléktalan pár kapja, akiknek a gyermeke állami gondozásba került, ám ha saját lakáshoz jutnak, akkor újra egyesülhet a család.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A két ingatlanon állandó jelleggel három kollégánk dolgozik, de vannak csapatépítő napjaink, amikor mindenkit, a vezetőségtől kezdve az irodai dolgozókig mozgósítunk. Ilyenkor akár tizenheten is dolgozhatunk a terepen, illetve rengeteg önkéntes is segíti a munkánkat – mondta a szakember.
A Habitat for Humanity Hungary 1996-ban alakult. Az első házaikat még Vácon építették. Az utóbbi években elsősorban Észak-Pesten, a IV., a XIV. és a XV. kerületben tevékenykednek. A három kerületben már önkormányzati és nagyvállalatok támogatásával 28 lakást sikerült felújítaniuk, mellyel nyolcvan embernek, köztük huszonnyolc gyereknek biztosítottak eddig civilizált lakhatási körülményeket. Ez a sor fog újabb rákospalotai ingatlanokkal folytatódni, melyek átadása (pontosabban az önkormányzat számára történő visszaadása, ami majd továbbadja a lakásokat a szakemberek és a Habitat által kiválasztott rászorulóknak) előreláthatóan nyáron történik meg.

Comments are closed.