Két keréken, szabályosan?

Itt a jó idő, egyre több kerékpáros közlekedik a városban. Korántsem mindegy azonban, hol haladhatnak, mint ahogy arról is beszélnünk kell, hogy egyes helyeken hol kénytelenek tekerni.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az esetek többségében az úttesten kell és érdemes közlekedniük a bicikliseknek, ha csak azt nem jelzi tiltás. Egyébként, ha az út mellett kerékpárút húzódik, azt kötelező használniuk, kivéve, ha az úttesten kerékpáros piktogramot festettek fel, ez esetben ugyanis mindkettőt használhatják – derül ki a Magyar Kerékpárosklub kisokosából.
A gyalog- és kerékpárút helyett a biciklivel közlekedők csak akkor választhatják az úttestet, ha a gyalogosok forgalma a kerékpárosok továbbhaladását akadályozná, vagy az úttesten van felfestett kerékpáros nyom.
A járdán viszont tilos közlekedniük a kerékpárosoknak, kivéve a 12 év alattiakat, akik csak a járdát használhatják. És akkor itt fel is merül egy gyakorlati probléma: ha a szülő a gyermekével teker együtt, egyértelmű, hogy még a járdán sem fogja magára hagyni.
Tilos továbbá buszsávban, gyalogosövezetben, gyalogúton, egyirányú utcában a forgalommal szemben közlekedniük, ha ezt egyéb tábla nem engedélyezi.
Az elsőbbségi szabályokkal kapcsolatban azt kell tudni, hogy a zebrán áthaladó gyalogosnak minden járművel szemben – így a kerékpárral is – elsőbbsége van. Ez a szabály a biciklisekre csak akkor vonatkozik, ha a zebránál leszállnak és tolják a biciklit.
De a legfőbb szabály az, hogy figyeljenek egymásra a közlekedők, és akik járművel vannak, óvják a gyalogosokat.

Comments are closed.