Két helyen tartják a családi egészségnapot a kerületben

Ismét megrendezi hagyományos egészségnapját az önkormányzat Egészségügyi Intézménye. A programokat november 11-én reggel 8 óra és délután 2 között két helyszínen, a Rákos úti és a Zsókavár utcai rendelőkben tartják. Az előbbin a felnőtteket, az utóbbin pedig a gyermekes családokat várják majd.

Egészségnap, archív/Fotó: XV Média, Vargosz

Egészségnap, archív/Fotó: XV Média, Vargosz

– Újdonság lesz az idei programban, hogy véradást is szervezünk – mondta Szemán Éva szakdolgozói igazgató. – Ehhez csak a taj-kártyára lesz szüksége a kerületi lakosoknak.
A program koordinátora néhány érdekességre is felhívta a figyelmet. Többek között lesz olyan termékbemutató, ahol az ételallergiások, a glutén-, a tej-, a tojás-, a szója-, a dió- és a mogyoróérzékenyek válogathatnak kedvükre a finomságokból.
– Idén ősszel ismét eljön hozzánk a mammográfiás szűrőbusz, ez a vizsgálat a 40 év feletti hölgyeknek különösen ajánlott. Ehhez azonban előzetesen el kell menni a nőgyógyászatra, erre november 11-ig minden munkanapon lehetőség van.
Az egészségnapon ezenkívül lehetőség lesz allergia-, csontsűrűség-, EKG-, nőgyógyászati, urológiai, érszűkületi, gégészeti, légzésfunkció-, ­mellkas- RTG-vizsgálatokra, állapotfelmérésekre, nyirokérkezelésre. Fontos tudni, hogy a laboratóriumi szűrés – kizárólag a kerületi lakosoknak – ezúttal sem pótolja majd a beutalós vizsgálatokat. A Rákos úti szakrendelőben ezen a szombat délelőttön diabétesz- és táplálkozási tanácsadások, ingyenes masszázsok, termékbemutatók és kóstolók is lesznek, valamint a kerületi mentőszolgálat is bemutatkozik.
– A Zsókavár utcai rendelőnkbe ezúttal is a 14 év alatti gyerekeket és családtagjaikat várjuk, akiknek orvosi, védőnői tanácsadásokat, ingyenes kóstolókat, termékbemutatókat és különböző programokat, mint például arcfestést és bábszínházat szervezünk – mondta az orvos.
Szemán Éva arra is kitért, hogy az elmúlt évek tapasztalata alapján az érdeklődők többsége azok közül kerül ki, akik amúgy is rendszeresen megfordulnak az egészségügyi intézményekben.
Jó lenne, ha azokat is el tudnánk érni, akik eddig távol tartották magukat a szűrővizsgálatoktól. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a legtöbb betegség gyógyítható, ha időben felfedezzük. Ezek az egészségnapok a szemléletformáláson kívül erről is szólnak – hangsúlyozta a szakember.

Comments are closed.