Készülődés az iskolába

Bár alig ért véget az év első hónapja, a nagycsoportosok és szüleik már javában készülnek az iskolára. Elkezdődtek az iskolanyitogatók, jönnek az iskolaérettségi vizsgálatok, majd a tavaszi beiratkozásig azt is el kell dönteni, melyik iskolába járjon a gyermek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az iskolaérettségi vizsgálatot általában az óvoda kéri a pedagógiai szakszolgálattól, de a szülőnek is lehetősége van igényelni, ha bármilyen kérdése merült fel gyermeke fejlődésével kapcsolatban, vagy ha nem ért egyet az óvoda javaslatával. – Az iskola ma nagyon sokat követel a gyerekektől. Rövid idő alatt kell megtanulniuk olvasni, írni és számolni, nagyon fegyelmezettnek és nagyon teherbírónak kell lenniük. A vizsgálat tulajdonképpen annak felmérése, hogy mindezekre készen áll-e a gyermek – tudtuk meg Kollár Emese pszichológustól.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos másik fontos kérdés az intézményválasztás. – A követelmények és az új közeg miatt az egyik legfontosabb szempont a tanító személye. Érdemes elmenni iskolanyitogatóra, ahol a gyermek megismerkedhet leendő tanítóival, kiválaszthatja, ki az, aki szimpatikus neki. Szerencsés, ha egy-két óvodástársa, barátja is osztálytársa lesz. Nem elhanyagolható szempont az iskola közelsége sem, hiszen a gyermek olyan fáradt lesz, hogy félórai tovább alvás is rengeteget számít.

Az első négy év az alapozás éve. Ha nem olyan jó a felső tagozat, ráérünk 4.-ben gondolkodni a hogyan tovább-on. Ami alsóban fontos: érezze jól magát a gyermek, járjon szívesen iskolába, szeresse tanítóit és osztálytársait, hiszen ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megszeresse a tanulást – magyarázta a szakember.

Sz. A.

 

Comments are closed.