Készülődés a halottak napjára

A halottak napi ünnepkör idén is több napra oszlik, így várhatóan a legforgalmasabb napok október 26-tól november 3-ig tartanak a sírkertekben. A budapesti temetők ezeken a napokon hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat. A Rákospalotai temetőben november 2-án 13 órakor ökumenikus szertartás kezdődik.

Az ünnepekre való tekintettel a temetések október 29-től november 4-ig szünetelnek. A budapesti temetőkben október 27. és november 3. között ügyeletet tartanak, az ügyfélszolgálati irodák október 26–27-én 8–16, október 28–29-én 8–17, október 30-tól november 2-ig 8–18, míg november 3-án 8–13 óra között lesznek nyitva – írta közleményében a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI).
A sírkertek október 21-től 27-ig reggel 7-től délután 6-ig, október 28-tól november 3-ig reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva. November 4-től visszaáll a szokásos nyitvatartási rend: reggel fél 8-tól délután 5-ig. Az Új köztemető október 23-án is reggel 7-től este 8 óráig tart nyitva.
Az Új köztemetőben október 28-tól november 3-ig három mikrobusz segíti a közlekedést. Az ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok reggel 8 és délután 5 óra között közlekednek igény szerint.
A temetőkbe október 31-től november 2-ig tilos a gépjárműbehajtás, az Új köztemető kivételével.
Az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező temetőlátogatót szállító autót időkorlátozás nélkül beengedik a temetőkbe abban az esetben, ha ezt a temetői gyalogosforgalom sűrűsége megengedi. A mozgáskorlátozott és nehezen mozgó látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint 7 és 12 óra között keressék fel a sírkerteket.
Az Új köztemetőbe október 23-án, valamint október 31-én nyitástól november 2-án temetőzárásig díjmentes a gépkocsibehajtás.
A temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosítanak, illetve a kerületi rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség tagjai is járőröznek a sírkertekben és környékükön – jelezte a BTI.
A halottak napi ünnepkörhöz kapcsolódóan idén is lesznek megemlékezések a sírkertekben. A Rákospalotai temetőben november 2-án, szombaton 13 órakor veszi kezdetét az ökumenikus szertartás.
Az Új köztemető 53-as szóróparcellájában október 31-én délután fél 6-kor, míg a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozója előtt november 1-jén délután fél 6-kor tart megemlékezést a BTI. Az ünnepi rendezvényeken Cseke Péter verseket szaval, Tóth Vera és Mujahid Zoltán énekel. A katolikus, evangélikus, református egyház képviselői közös imára várják az emlékezőket. A két temető bejáratát belülről idén is az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg a Budapesti Temetkezési Intézet.

Comments are closed.