Készüljünk a karácsonyra

Az advent november 29-én, vasárnap kezdődött, amely – a keresztény hagyomány szerint – az új egyházi év és a karácsonyra való felkészülés időszaka. Maga az elnevezés a latin „adventus”, azaz „eljövetel” szóból származik. Az emberiség 4 ezer évig várta Jézus eljövetelét, ezt szimbolizálja az adventi koszorú 4 gyertyája, melyek közül a karácsonyig hátralévő vasárnapokon mindig eggyel többet gyújtanak meg. A koszorú 3 gyertyájának színe hagyományosan lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapja az Úr eljövetele közelségének ünnepe, ehhez a naphoz tartozó gyertya színe a rózsaszín.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Azonban vallástól függetlenül fontos a karácsonyra való felkészülés. Az ünnepet megelőző hetekben – bár sokan éppen az ellenkezőjét teszik – érdemes lassítani, időt adni magunknak arra, hogy megfelelő lelkiállapotban érjen bennünket a szeretet ünnepe. Akinek kisgyermeke van, vonja be őt is a felkészülésbe. Bár már túl vagyunk advent első vasárnapján, ha nincs még, készítsünk adventi koszorút.

Az adventi naptár szintén a gyerekek nagy kedvence, szerezzünk be vagy készítsünk magunk egyet a csemeténknek. A kedves szokást egyébként a XX. század elején alapozta meg egy anyuka, akit kisfia minden este azzal nyaggatott, mennyit kell még aludnia ahhoz, hogy jöjjön a Jézuska. Az édesanya ekkor fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta és gombostűvel mindegyik dátumra rátűzött egy bonbont, amelyből kisfia mindennap megehetett egyet szentestéig.

Comments are closed.