Kerületi sebészeti kisokos

„Ráestem a lábamra és csúnyán bedagadt, nem tudtam ráállni, ezért elmentem a Rákos úti szakrendelő sebészetére, ahol röntgent is készítettek. Ott kimutatták, hogy nem tört el a lábam, ám további vizsgálatot nem végeztek, hanem elküldtek a Fiumei úti baleseti központba. Mindezt többórás várakozást követően. Kérdem én, miért nem látják el az ilyen sérüléseket a kerületben, illetve ha nem látják el, akkor meg miért küldik a betegeket feleslegesen röntgenre a szakrendelőben?” – kérdezte az egyik olvasónk. Ezen a szálon elindulva elmentünk a Rákos úti szakrendelésre, ahol ugyanezeket a kérdéseket Dr. Liptovszky József osztályvezető főorvosnak is feltettük.

– A köztudatban nem egyértelmű, hogy az általános sebészet és a traumatológia két különböző dolog – mondta a szakember –, ezek egymástól eltérő szakmai és tárgyi feltételeket igényelnek. A Rákos úton csak az általános sebészeti beavatkozásokra nyílik lehetőség, nálunk nincs traumatológia. Nincs ugyanis olyan szakorvos, aki traumatológusi végzettséggel rendelkezne, és nincs olyan helyiségünk és eszközeink sem, ahol a traumatológiai kezeléseket, például a gipszeléseket is elvégezhetnénk.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Hogy mit jelent az általános sebészet, arra Liptovszky doktor azt felelte: „elsősorban a sebészeti jellegű hasi betegségek, mint például az epekő vagy vakbélgyulladás kivizsgálása, az úgynevezett lágyrészgyulladások, tályogok, furunkulusok feltárása és ellátása, illetve a bőrgyógyász javaslata alapján bőrelváltozások (például a szemölcsök) műtétei tartoznak a hatáskörünkbe.” Ezeket a beavatkozásokat kizárólag a 18 év feletti betegeken tudják elvégezni, az ennél fiatalabb korosztály sebészeti ellátására a kerületben nincsen lehetőség, a betegnek valamelyik ügyeletes kórházba, a Heim Pálba vagy a Bethesdába kell mennie. További részletek az Életképek 12. számában olvashatók.

Comments are closed.