Kerületi roncstakarítás

A rendészeti osztály hetente több rendszám nélküli autót is elszállíttat a közterületekről évek óta. A feladat nem lenne kötelező, ám a parkolási gondok enyhítése miatt ezt a megoldást is felvállalta a kerület.

– Tavaly még a lejárt műszaki vizsgával rendelkező gépjárművekre is ez a sors várt, ha felszólításunk ellenére is foglalták a közterületet – tudtuk meg Horváth Attilától, az önkormányzati rendészet vezetőjétől. – Egy jogszabályváltozás, majd az azt követő ombudsmani és belügyminisztériumi állásfoglalás miatt azonban csak a rendszám nélküli, illetve a forgalmat vagy a közbiztonságot veszélyeztető járműveket vitethetjük el.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az elszállítható autókról lakossági bejelentésből vagy járőrözéskor szereznek tudomást a rendészek. Mindig a szélvédőre ragasztott felszólítással jelzik a tulajdonosnak: tíz napja van, hogy elszállíttassa az autóját. A járművet nyilvántartásba veszik, le is fotózzák, így könnyen ellen­őrizhető, hogy a tulajdonos eleget tett-e a felszólításnak. Ha nem, az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban levő vállalkozás a Mélyfúró utcai telephelyére szállítja a rendszám nélküli autót.
– A szállítás díja személykocsik esetében 17 250 forint, teherautóknál 51 750 forint, a tárolásé pedig egységesen napi 1200 forint, melyet a tulajdonosnak ki kell fizetnie, ha vissza akarja kapni a gépkocsiját. A telepen csak hat hónapig tárolják a járművet, utána állapottól függően vagy elárverezik, vagy megsemmisítik. Az árverésből befolyó összeget fél évig megőrzik, de a tulaj a kocsija árát csak úgy kaphatja vissza, ha levonják belőle a szállítás és a tárolás költségét. Ha nem jelentkezik, akkor a pénz a kerület kasszájába kerül – mondta a szakember.
Idén eddig 283 rendszám nélküli autót derítettek fel a kerületben a járőrök. Ebből 68-at kellett elszállíttatni, tehát átlagban hetente két alkalommal van ilyen akció.

Comments are closed.