Kertek a házak tövében

Kerületünkben ez idáig négy közösségi kertet építettek. Ezeket elsősorban a szövetkezeti és társasházak lakóinak alakították ki, hogy lehetőségük legyen konyhakertek művelésére, s egyben közösségi programokat is szervezhessenek.

Kertátadó/Fotó: XV Média, Vargosz

Kertátadó/Fotó: XV Média, Vargosz

Bár a kertek megépültek, az önkormányzat eddig nem teremtette meg a használatba adott területtel kapcsolatos tulajdonosi és a lakóközösségtől elvárt szabályok alapjait. Ezt a márciusi ülésén pótolta a képviselő-testület, amikor arról határozott, hogy a szövetkezeti, illetve társasházak melletti közterületet ingyenesen a lakók használatába adja, ha ott a lakók többsége közösségi kertet alakítana ki. A kertek használatának mikéntjét, a tulajdonosi és a használói jogokat és kötelezettségeket pedig szerződéses vagy együttműködési megállapodás útján határozza meg az önkormányzat és az adott közösség. Azaz az önkormányzat megépíti a kertet, a lakók pedig kötelezettséget vállalnak a működtetésére, fenntartására, a felmerülő költségek kifizetésére – mondta el Németh Tibor főépítészi, városfejlesztési és üzemeltetési főosztályvezető.
Arra is lehetőséget biztosít a helyhatóság, hogy a társas- és szövetkezeti házak közvetlen telekhatárát övező közterületet igény esetén az adott házhoz csatolják. A közterületet ebben az esetben is ingyen adná használatba az önkormányzat, azonban jóval szigorúbb feltételekkel, mint a fentebb említettek. Ekkor már közgyűlési határozathoz kötik az igénylés teljesítését, szerződésbe foglalják a feltételeket, és a felmerülő költségeket, például a kerítés megépítését is, a lakóközösségnek kell vállalnia.

Comments are closed.