Keresztül a Balatonon

38. alkalommal rendezték meg augusztus elején a Balaton-átúszást. A résztvevők – közel 9000 vállalkozószellemű profi és amatőr úszó – a már megszokott módon Révfülöptől a balatonboglári Platán strandig teljesítette a szervezők által kijelölt 5,2 kilométeres távot. Az idei rendezvény kiemelkedő eredményt is hozott, világ- és Európa-bajnok hosszútávúszónk, Ra­sovszky Kristóf ugyanis másfél perccel megdöntötte Papp Márk 2016-os pályarekordját, és Révfülöpről elindulva 58 percen belül átért a déli oldalra.
– Én természetesen messze vagyok ettől az időeredménytől – mesélte a Rákospalotán élő dr. Tátrai Zoltán –, ennek ellenére a 2 óra 20 perces időeredményemmel elégedett vagyok, mert ez amatőr úszóként igenis jó időnek számít, ráadásul az eddigi négy Balaton-átúszásom során most teljesítettem a leggyorsabban ezt a távot.
Dr. Tátrai Zoltán a hétköznapokon rendőrként dolgozik, de az egyenruhás testületnél is megőrizte sportos életformáját. Korábban válogatott hegyikerékpáros volt, s bár a rendőri munka mellett kevesebb ideje jut a mozgásra, azért ha lehetősége nyílik rá, fut, kerékpározik, kirándul és úszik is.
– Véleményem szerint a Balaton-átúszást bárki képes teljesíteni, aki stabil úszótudással és némi állóképességgel rendelkezik. Jómagam is csak normál üzemmódban készültem, heti pár alkalommal egy-egy órát úsztam a Komjádiban. Természetesen a nyílt víz nagyon más, mint az uszodai környezet, ezt leginkább a Balaton közepén érzi az ember, ahol még szélcsendes időben is hullámzik a víz. Ugyanakkor nagyon inspiráló, ami ezt a versenyt jellemzi – jegyezte meg Zoltán.

Az idei Balaton-átúszás jó időjárási körülmények között és nagyjából 25-26 fokos vízben zajlott, amely kedvezett a résztvevőknek.
– Nagyon bíztam a szervezőkben, akik csak akkor indítják el a mezőnyt, ha biztosak benne, hogy a körülmények megfelelőek. A nyílt vízen ugyanis egy apró tévedés is komoly problémákat okozhat – magyarázta Zoltán.
Dr. Tátrai Zoltán szerint a Balaton-átúszás legfontosabb kelléke az úszószemüveg, anélkül senkinek sem ajánlja az 5,2 kilométeres távot, mert a több­órás vízben tartózkodás kikészítheti a szemünket.
– Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sportprogramot, amely nemcsak kihívást, hanem hatalmas élményt is jelent. A sok ezer úszó, a fantasztikus körítés, a rajt és a partra érkezés rituáléja még negyedik alkalom után is újdonságként hat – fűzte hozzá Zoltán.

Comments are closed.