Kerámia Palota

Kerámiákból nyílt állandó kiállítás. Nem Pécsen, nem Herenden és nem is Mezőtúron, hanem Rákospalotán, a Pozsony utca 13. szám alatt. A rendhagyó kiállítótér a közelmúltban nyílt meg az érdeklődők előtt, azóta néhányan már megcsodálhatták dr. Szepesi Tamás sebészorvos magángyűjteményét.

A gyűjtőszenvedélyem meghatározója – mesélte a tulajdonos -, egyrészt az édesapám, aki maga is imádja és gyűjti a kerámiákat, másrészt a nagyapám, Papp József, aki tíz éven át (1950-1960 között) Mezőtúr tanácselnöke volt. Az alföldi városban regnálása alatt, támogatásával és segítségével fennmaradt, és újból erőre kapott a fazekasművészet. Ennek   a következménye, hogy a mezőtúri kerámiák elkötelezett híve és gyűjtője lettem.

Dr. Szepesi Tamás Monoron, az ottani orvosi rendelő sebészeti szakrendelésének vezető orvosa. Kerületi lakosként azonban a helyi egészségügyi ellátásból is kiveszi a részét, hisz „másodállásban” péntekenként délután a Rákos úti Szakrendelőben is rendel.

Nem vagyok néprajzkutató, az orvosi diplomám mellett „csak” egy közgazdasági menedzseri diplomával rendelkezem, ennek ellenére feltalálom magamat a kerámiák világában is.

Ezt bárki megtapasztalhatja, aki ellátogat a Pozsony utcai Kerámia Palotába, melyet az elmúlt nyáron önerőből újított fel, és tett saját két kezével kiállítótérre alkalmassá a sebész főorvos. Dr. Szepesi Tamás ugyanis olyan átéléssel tud mesélni a kiállított tárgyakról, történetéről, illetve készítőikről, hogy, még azokra is átragad a lelkesedése, akik kevésbé ismerik a fazekasságot.

Rákospalota – különösen az Öregfalu – mindig is híres volt a hagyományápolásról, a régi ereklyék megőrzéséről. Idén októbertől azonban nemcsak Rákos vidékének paraszti múltjáról, hanem a kerámia fővárosáról, Mezőtúrról is őriz majd emlékeket a kerület. 

A körülbelül 150 darabos gyűjtemény első kerámiáját a lánya segítségével Bótos Sándor Munkácsy díjas festőművész hagyatékából vásároltam, aki ezt az alkotást történelmi darabként adta át nekem. Erre a kerámiára Pusztai Zsolt múzeumigazgató azt mondta, hogy ilyen különlegesség még a túri múzeumban sem található.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

A Kerámia Palotában olyan neves alkotók tárgyait lehet megtekinteni, mint a híres Badár család, akik művészi kerámiáikkal meghódították a külföldi kiállításokat, illetve számos olyan művészét, akik tőlük tanulták a mesterséget, és, akik tovább vitték a mezőtúri hagyományokat. 

Magam is szeretnék „szellemi mesteremre”, Badár Balázsra hasonlítani abban, hogy szerényen és alázatosan kell végezni a dolgunkat. Megpróbálok ennek az igénynek megfelelni, de nem titkolt célom, hogy ezt a gyűjteményt egybe tartsam, és a Szellemi Kulturális Örökségünk részét képező mezőtúri kerámiákat minél több emberrel megismertessem.

A Pozsony utcai Kerámia Palota előre egyeztetett időpontban bárki számára ingyenesen látogatható. Csoportokat kis létszámban (8-10 fő) fogadnak. Egyeztetni dr. Szepesi Tamással a 06/30 492 9888-as számon lehet.

 

Comments are closed.