Kényelem a köztereken

Utcabútornak hívunk minden köztéri tárgyat, mely a közterület használatát komfortosabbá teszi, például a padot, a hulladékgyűjtőt, kerékpártárolót. A változó környezetünk miatt azonban megjelent az igény arra, hogy olyan tárgyat is kihelyezzenek a városba, melyek szélsőséges időjáráskor tesznek jó szolgálatot. Ilyenek lehetnek az árnyékolók, esővédők vagy az ivókutak. Fehér Gábor tájépítész mérnök tervezővel arról beszélgettünk, mi jellemző a fővárosi utcabútorokra, hogyan befolyásolják egy település arculatát és milyenek a fiataloknak készített utcabútorok.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A tervező szerint rengeteg szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy mindenkinek megfelelő utcabútorok legyenek a közterületeken. Elsőként a megrendelő kívánságait kell szem előtt tartani: hová tervezi, mi a funkciója, ki fogja használni, milyen alapanyagból készüljön. A beruházók fontos döntése, hogy kivitelezésre költ vagy inkább betervezi a fenntartási költséget. Például, ha betonpadot (ami újra divatba jött) szeretne, akkor kevesebbet kell erre költeni a jövőben, mint ha fa ülőfelületekről van szó, melyeket rendszeresen karbantartani, pótolni kell.
Fehér Gábor szerint a városban egyre kevésbé jellemző, hogy ellopják a padokat, de fontos, hogy vandálbiztosak legyenek, mert az öncélú rongálásnak és a graffitinek még mindig célpontjai az utcabútorok. Budapesten törekedtek arra, hogy kerületenként egységesítsék a bútorokat legalább a festett elemek színében, mert a típusok projektenként változnak, de végül egyre inkább érvényesülnek a közönség igényei.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Központi helyeken kedveltek a székként vagy nyugágyként használható utcabútorok, ahogy távolodunk a belvárostól, inkább a vandálbiztos, stabil tárgyakra van szükség. Más jellegű pad kell egy játszótéren vagy egy sétány mellett. Van, ahol az egyszemélyes, máshol a nagyobb padok tesznek jó szolgálatot, és akkor nem is beszéltünk arról, hogy legyen-e háttámlája vagy sem.
Közösségteremtő ereje is van egy-egy otthonos közterületnek, amit a fiatalok, idősek is gyakran felkeresnek. A két korosztálynak mások az igényei, és már vannak cégek, amelyek olyan utcabútort terveznek a fiataloknak, amelyeknél a pad támlájára lehet ülni és az ülőfelületre tehetik a lábukat, mivel ők úgyis így használják.
A tervező szerint a padok mellett a hulladékgyűjtők is fontosak, minél többet helyeznek el, annál nagyobb az esély, hogy a kiürült palack vagy a cukorkapapír belekerül, nem pedig az utcán dobják el. „Ahhoz, hogy rendezettebb és tisztább környezetben éljünk, elsősorban szemléletet kell váltanunk: a közterület nem senkié, hanem mindenkié” – mondta a tervező.

Comments are closed.