Kanyarodni egyszerű?

Sokan igencsak sajátságosan kanyarodnak autójukkal. Pedig irányváltoztatáskor a szabályok nem ismerete vagy figyelmen kívül hagyása komoly balesetveszélyt is rejthet magában.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Vezetés közben az autónk elhelyezkedésével is információt adunk a közlekedés többi résztvevőjének. Ez azt jelenti, hogy jobbra kanyarodás előtt nemcsak az irányjelzőt kell bekapcsolni, hanem a sávon belül a jobb oldalra húzódással is jelezni, hogy jobbra, kis ívben fogunk bekanyarodni. – Fontos hangsúly van a „kis íven”, ami balra kanyarodásnál éppen ellenkezőleg, a sáv bal oldalára húzódva és nagy íven kell hogy történjen. Ehhez képest manapság ezt sokan éppen fordítva teszik, ami balesetek forrása is lehet – hívja fel a figyelmet Czebe Sándor, a Safedrive Kft. közlekedésbiztonsági trénere.
Balesetbiztonsági szempontból kanyarodásnál kiemelten fontos az index használata, még akkor is, ha csak a sávon belül előzünk meg egy kerékpárost, és emiatt csupán kissé változtatjuk meg az irányunkat.
– Sokaknak okoz gondot az egyirányú utcából való kikanyarodás is. A szabályok szerint, ha egy ilyen utcából balra kanyarodunk, mindenképpen az út bal oldalára kell húzódni, és onnan megkezdeni a manővert. Azt sem szabad elfelejteni, hogy bár egyirányú utcában vagyunk, ha tábla engedi, szembetalálkozhatunk biciklisekkel is, így ezt is ellen­őriznünk kell a kanyarodás kezdete előtt – hangsúlyozza a ­szakember.

Comments are closed.