Kanyaróábécé – közérthetően a betegségről

Az elmúlt hetekben történt megbetegedések a kanyaróra irányították a média és a közvélemény figyelmét. Milyen betegség és hogyan lehet megelőzni, erről is kérdeztük Dr. Benkő Magdolna főorvost, nemzetközi oltóorvost.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Milyen betegség a kanyaró?

– Vírusbetegség, ami kizárólag emberről emberre terjed, s ha nincs védettség, akkor 98 százalékos biztossággal fertőz. A tünetei eleinte az influenzára hasonlítanak, magas láz, végtagfájdalom, levertség, majd 4-5. napon jönnek a kiütések. Ezt követően aztán a betegség többnyire nyom nélkül gyógyul.

– Lehet ellene védekezni?

– Ma már igen, 28 éve vezették be az úgynevezett MMR nevű oltást, amivel megelőzhető a mumpsz, a kanyaró és a rubeola. Ezt a gyerekek 15 hónaposan és 11 évesen, ez utóbbi az ismétlőoltás, kapják meg, és ez közel száz százalékos védettséget jelent a számukra.

– És mi a helyzet a 29 évesnél idősebbekkel?

– A kanyaró elleni védőoltást 48 éve adják, ám húsz évig csak kisgyerekkorban adták, így a védettség nem volt százszázalékos. A makói kórházban megbetegedett dolgozók  is ehhez a korosztályhoz tartoznak.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Ezek szerint a középkorúak és az idősek a legveszélyeztetettebbek, mert ők még oltást sem kaptak?

– Oltást nem, de kanyarót igen. A 49 évesnél idősebbek szinte mind elkapták a kanyarót, így automatikusan védetté váltak a betegséggel szemben. A legveszélyeztetettebb korosztály a 15 hónapnál fiatalabb csecsemők, akiket még nem lehet beoltani. Ezért javasoljuk, hogy ilyen kicsi gyermekkel ne utazzanak olyan helyre, például Romániába vagy Makóra, ahol a kanyaró felütötte a fejét. Azt is javasoljuk, hogy 15 hónaposan minden gyermeket oltassanak be a szülők.

– Lehet a kanyaró életveszélyes?

– Ez általában nem halálos betegség, de lehetnek olyan szövődményei, mint például a tüdőgyulladás, az agyvelőgyulladás, amik komoly problémát okozhatnak.

– Kell-e rohanni a háziorvosokhoz, hogy beoltassuk magunkat?

– Fölösleges. Egyrészt, mert a Priorix nevű védőoltás jelenleg hiánycikk a patikákban. Másrészt, mert szerencsére csak helyi járványról van szó. A makói kórházban megbetegedetteket is elkülönítették, így remélhetőleg sikerül megakadályozni a nagyobb járvány kialakulását.

Comments are closed.