Kánikulában defenzíven

Kánikulában romlik a reakcióidő, a koncentrációs képesség, és ez az állapot olyan tüneteket is okozhat, mintha a sofőrök vérében 0,5 ezrelék alkohol lenne. Nem elég azonban önmagunkra figyelni, hiszen a nagy meleg másokra is hasonló hatással van – hívja fel a figyelmet Czebe Sándor, a Safedrive Kft. közlekedésbiztonsági trénere.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Mivel a nagy melegben sokan agresszívvé, türelmetlenné válunk, ilyenkor különösen ügyeljünk arra, hogy defenzíven vezessünk. – Tartsunk legalább 2-3 másodperces követési távolságot, és tudnunk kell legalább 7-10 másodperccel előre tekintenünk, hogy egy vészhelyzetre megfelelően reagáljunk. Ne csak az előttünk, hanem a mögöttünk lévő teret is figyeljük a tükrökben – tanácsolja a szakember.
Ahhoz, hogy meg tudjuk őrizni figyelmünket, gyakran – óránként, másfél óránként – álljunk meg, szálljunk ki a kocsiból, mozogjunk. Ha kánikulában indulunk hosszabb útra, könnyen emészthető ételeket vigyünk magunkkal, és azokból kis mennyiségeket fogyasszunk. Innivalónak legjobb a víz vagy a vízzel hígított gyümölcslé, az izzadással elveszített ásványi anyagokat pedig kefirrel, joghurttal vagy paradicsomlével pótolhatjuk.
A nyár sokaknak az allergiaszezont is jelenti. Az allergia elleni gyógyszerek általában nyugtató hatásúak, ezért ezek szedését mindig beszéljük meg a háziorvossal, illetve olvassuk el a leírásban szereplő mellékhatásokat. Ha fáradtságra, figyelmetlenségre vagy egyéb tünetre figyelmeztet (akár utóhatásként is), akkor vezetés előtt ne szedjük be!

Comments are closed.