Kánikula idején

Amennyiben tehetjük, a legnagyobb melegben 11 és délután 3 óra között tartózkodjunk árnyékos vagy zárt helyen, s naponta akár többször is zuhanyozzunk langyos vízzel. Akinek nincs lehetősége erre, mentolos törlőkendővel frissítheti fel magát – tanácsolja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Az ablakokat, ajtókat zárjuk be, sötétítsük be a lakást, szellőztetéshez a késő esti, kora reggeli órákat válasszuk. Ezek a napszakok az ideálisak sétáláshoz, sportoláshoz is.
Ilyenkor a szervezet másképpen működik, mint normál körülmények között. A magas hőmérséklet ellen párologtatással védekezik, amely verejtékezéssel jár, mindezek mellett energia­szükségletünk 15 százalékkal csökken. Ezért hőségben inkább a folyadék-utánpótlás és az elveszített ásványi anyagok pótlása a fontos, mint a kiadós étkezés. A sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmazó innivalók fokozzák a szomjúságérzetet és még több folyadékot vonnak el a szervezettől, ezért ezeket hagyjuk el. Párolással készülő, zöldségfélékben és lédús gyümölcsökben gazdag ételeket válasszunk a nehéz, zsíros étkek helyett.
A kánikulában a kisgyermekek és az idősek a két legveszélyeztetettebb korosztály, ezért náluk különösen oda kell figyelni a megfelelő folyadék-utánpótlásra, s arra, hogy a legnagyobb hőség idején ne tartózkodjanak a napon. Sose hagyjuk az autóban sem őket, sem háziállatunkat, még akkor sem, ha árnyékban parkolunk.
Viseljünk könnyű, szellős, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát, az idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt.

Comments are closed.