Kampány az egészségesebb kerületért

Hat éve végeznek már a szűrővizsgálatokat a Rákos úti szakrendelőben, és az elmúlt hat esztendőben havi rendszerességgel számos területen térképezték fel a lakosság egészségügyi állapotát. Ugyanakkor a Budapesten példaértékűnek számító szűrővizsgálatok idén a korábbi formájukban már nem folytatódnak.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– A havi rendszerességgel változó, sokirányú szűrővizsgálatok helyett idéntől – nevezzük így – kampányt hirdetünk az egészségesebb kerületért – tudtuk meg dr. Wallner Éva főorvostól, a kampány koordinátorától. – A vezetőséggel történt egyeztetés alapján koncentráltabb és célirányosabb vizsgálatok következnek.
A korábbi havi lebontású szűrővizsgálatok nagyon komoly logisztikát igényeltek az amúgy is leterhelt orvosoktól és asszisztensektől. De a változtatásnak nem ez volt a legfőbb indoka.
– Korábban semmiféle szűrési kritériumot nem állítottunk fel, gyakorlatilag a betegekre bíztuk, hogy részt vesznek-e a programunkon, és az volt a tapasztalatunk, hogy túlnyomórészt azok éltek ezzel a lehetőséggel, akik vizsgált betegekként már régóta a látókörünkben voltak – mondta a szakember. – Emiatt sok szűrővizsgálat fölösleges volt, illetve a kerület egészségügyi állapotáról sem kaphattunk reális képet.
A terv szerint tavasszal kezdődő egészségügyi kampány olyan területeket érint majd, amelyek a megbetegedési és a halálozási statisztikákban is kiemelt helyen állnak és beutalókötelesek. A kampány első állomása az áprilisi, májusi és júniusi időszak lesz, amikor is EKG- és vérnyomás-, valamint angiológiai szűréseket végeznek a rendelőben. További részletek az Életképek 3. számában olvashatók.

Comments are closed.